fredag 26 april 2019

Schizofreni behandling förr

Från att en gång ha betraktats som en mystisk åkomma som skulle behandlas med en rad bisarra och brutala åtgärder anses schizofreni i dag vara en behandlingsbar psykisk sjukdom. Det pågår ännu ett fortsatt arbete med att tillgodose patienternas behov av adekvat stöd och behandling , som fortfarande är otillräckliga för ett drägligt liv i samhället. Schizofreni är en psykossjukdom som innebär att du har återkommande psykoser. Vid en psykos upplever du verkligheten annorlunda, och har vanföreställningar eller hallucinationer.


Med tidig behandling och stöd kan du ofta återhämta dig och få en fungerande vardag.

Terapi kan ges till enskilda familjer eller ske i större grupper. Det är inte alltid som personen med schizofreni själv deltar i terapin. Behandling på sjukhus. Det kan dock finnas tillfällen då du behöver besöka sjukhus. Metoden har förfinats med åren och är idag betydligt skonsammare.


På 40-talet upptäckte den medicinska vetenskapen av en slump att läkemedelet iproniazi som användes vid behandling av patienter med lungtuberkulos, hade en antidepressiv verkan. Psykologiska behandlingar kan användas som enda behandling eller tillsammans med läkemedel eller andra behandlingsmetoder.

Precis som i alla former av vård måste behandlingen anpassas efter individuella behov hos personen som ska få behandling. Några år senare var dock också elchockerna bortsorterade som behandling mot schizofreni. Anledningen var densamma som för de andra krampterapierna.


De första undersökningsresultaten var glädjerapporter, biverkningarna var många och farliga. Elchockbehandling används dock än i dag mot svåra former av depression. På avd användes två salar för insulincoma- behandling.


Tre skötare och en läkare var hela tiden närvarande vid behandlingen. Diagnos och behandling av schizofreni. Det finns idag ingen behandling som kan bota schizofreni. Med läkemedel kan man dock förebygga återfall och ge den sjuke ökade möjligheter till ett normalt liv.


Detta innebär i allmänhet att mycket lidande kan undvikas. Familj- och nätverksinsatser, psykologisk behandling och anpassad om-vårdnad ges också en tydlig roll vid modernt planerade. De flesta personer med schizofreni får huvuddelen av sin behandling nära hemmet av en grupp läkare, sjuksköterskor, socialarbetare, arbetsterapeuter, psykologer och andra samhälliga stödverksamheter. En fördjupningsuppgift i Psykologi där eleven undersöker hur synen på schizofreni och sjukdomens behandlingsmetoder har ändrats genom tiderna.


Fokus ligger bland annat på exorcism, tortyr, chock, läkemedel, krampterapi, lobotomi samt modernare behandlingsmetoder så som psykoterapi, beteendeterapi och kognitiv terapi samt medicinering.

SAMMANFATTNING Detta arbete handlar om den psykiska sjukdomen schizofreni , om hur den uppkommer genom de tre olika perspektiven: psykodynamisk, biologisk och miljöbetingande, och hur man gick tillväga när man behandlade patienter förr och vilka metoder man använder i dagens psykiatri för att behandla denna sjukdom, om det nus en går, och. Personer med schizofreni finns inte med i samhället. Psykodynamisk terapi, PDT, användes flitigt förr , man utgår numera oftast från KBT.


Kognitiv beteende terapi, KBT har idag störst evidens både i gruppform och individuellt. Liksom de den farmakologiska behandlingen har psykoterapi bäst effekt på de positiva symtomen. En person med schizofreni behöver ofta träning av praktiska och sociala färdigheter, och hjälp att hantera och få perspektiv på sina känslor och livshändelser. Då kan psykoterapi vara till nytta. Psykoterapi kan inte ersätta behandling med neuroleptika, men enbart läkemedel är inte alltid en tillräcklig behandling.


Den medicinska behandling som används botar inte, men förkortar de akuta episoderna samt minskar de negativa symtomen. Vissa patienter kan också under perioder vara symtomfria. Delay och Deniker (1) för första gången testade substansen klorpromazin vid psykos. Det innebar en milstolpe vid behandling av svårare psykiska sjukdomar.


Kvinnor med schizofreni har mer än tre gånger ökad risk för att dö i kranskärlssjukdom och män två gånger ökad risk (än resten av befolkningen). Både kvinnor och män har också högre risk att dö i cancer jämfört med personer utan sjukdomen. Och detta trots att personer med schizofreni söker vård dubbelt så ofta! Om du känner att någonting är allvarligt fel ska du inte tveka, ju förr du söker specialisthjälp desto bättre. I den här tabellen finns råd om vilka åtgärder du bör vidta.


Vem du ska söka hjälp hos Om du misstänker att du själv, en vän eller en anhörig visar tidiga tecken på schizofreni ska du söka specialisthjälp. Om psykoser och orsaken till att man drabbas. Psykologisk behandling är ett samlingsbegrepp för många olika behandlingsmetoder som är grundade på psykologisk vetenskap.


Metoderna har utvecklats genom forskning och erfarenhet och varierar beroende på vilken problematik det handlar om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg