måndag 29 april 2019

Värdering av fastighet vid bodelning

Vi hjälper företag med oberoende statistiska värderingar av milj bostäder. Vi har värderat över miljoner fritidshus och småhus. Vi ger dig insikt och kunskap.


Läs mer om UC Marknadsinformation. På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online.

Egendom ska som huvudregel värderas enligt sitt marknadsvärde vid bodelning. Avdrag ska dock göras med latent skatteskul beräknad försäljningskostnad och eventuell uppskovsskatt, för att bättre spegla vad fastigheten är värd för den make som erhåller den. Syftet med att värderingen ska göras så nära bodelningen som möjligt, är bland annat att det är lättare att göra en värdering vid nuvärdet dvs det värde som föreligger vid bodelningen än att gå tillbaka i tiden.


Det kan löpa lång tid från ansökan om äktenskapsskillna tills det att en bodelning kommer till stånd. Vad menas då med ovanstående? Jo, vid värdering av fastighet i samband med bodelning ska man utgå från fastighetens marknadsvärde.


Av förklarliga skäl kan det vara svårt att exakt veta fastighetens marknadsvärde utan att lägga ut fastigheten till försäljning.

Istället måste ni sinsemellan komma överens om fastighetens. Exempel: Makarna har fått en servis i bröllopspresent. Den kanske inte skulle vara värd så mycket vid en eventuell försäljning men den betyder mycket för dem båda. Detta kan då tas med i beräkningen och höja dess värde vid värderingen.


Bodelning av fastighet. I bodelningen som ska göras kan det ingå en fastighet , som i ert fall. Vid bodelning av en fastighet måste man till att börja med värdera fastigheten och då utgår man från fastighetens marknadsvärde. Kan ni inte tillsammans fastställa fastighetens värde kan ni anlita en mäklare eller en värderingsman.


Värdering av hus vid bodelning av fastighet. Normalt används marknadsvärdet vid värdering av fastighet vid i en bodelning. Då emellertid marknadsvärdet är svårt att uppskatta exakt utan en försäljning av fastigheten så anses marknadsvärdet vara det pris som man rimligen skulle få om man sålde fastigheten. En fastighet med ett lägre taxeringsvärde upptas i en bodelning alltså till dess högre marknadsvärde, i ditt fall miljoner kronor. Ett problem blir då huruvida man bör ta hänsyn till att den make, som får behålla fastigheten , drabbas av skatt på realisationsvinst vid en framtida försäljning.


Starkast anknytning till en fastighet vid växlande vistelseort. Principer för beskattning och värdering av förmåner. Skälet och typen av bodelning avgör vissa praktiska saker.

Om ni gör en bodelning vid skilsmässa ska ni lämna in ansökan om bodelning till Tingsrätten. Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ansökan skickas till Skatteverket. Ni kan efter genomförd bodelning registrera den hos Skatteverket.


Ni skall ha minst värderingar , men helst vara överens om vilka värderingsmän som utför värderingarna. Inledningsvis kommer jag att gå igenom vilka regler som gäller generellt gällande värdering av bostad i samband med en bodelning mellan sambos och därefter kommer jag tillämpa reglerna på din situation. Kläder och andra personliga föremål som bara är för personligt bruk får varje make undanta från bodelningen. Vid värdering beaktar man inte egendomens affektionsvärde.


Det är egendomens saluvärde, det vill säga möjliga försäljningspris, som normalt läggs till grund för värderingen. Mitt ex vill alltså köpa ut mig ut vårt nuvarande gemensamma hus. Till att börja med ville han bara ge mig av husets värde.


Nu verkar han ha förstått att sambolagen ger mig rätt till men godkänner inte värdringen av huset. Sen tycker jag att man här även måste väga in nödvändiga renoveringar om såna är stundande i närti behövs en ommålning så kanske man kan dra av femtiotusen på husets värde för det är inte säkert att mäklaren kompenserat för detta i sin värdering. Fråga mäklaren om detta vid värderingen om det finns osäkerhet! Vill du inte tillåta lagring av cookies på din dator kan du stänga av funktionen i din webbläsare. En cookie innehåller ingen personinformation.


Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa. Den innebär att om den ena maken inom tre år innan ansökan om skilsmässa görs, har gett bort giftorättsgods eller använt det för att öka sin enskilda egendom, ska värdet av den egendomen räknas med i bodelningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg