tisdag 23 april 2019

Kärlek mellan vänner

Nyckeln skillnad mellan kärlek och vänskap är en fråga som länge har funderats över. Det är väldigt lätt att förvirra de två, men inte ens omedvetet används det heller utbytbart för det andra. Vi vet hur vi skiljer vår kärlek från våra vänner , men vi vet inte hur man definierar de två. Antonio Gala-Tonåringar är också mycket influerade av sina vänner och klasskamrater, och ett tecken på status är att ha en partner.


Kärlek är vänskap med erotiska tillfällen.

Att inte ha en kan ibland skapa sociala stigman och man kan bli utstött. I princip sker sex mellan vänner för att två personer känner varandra väl och det finns attraktion men inte kärlek. Ingen av personerna vill heller ha ett åtagande.


Denna form av relation är vanligare bland ungdomar än vuxna. Och faktum är att det finns vissa skillnader mellan dem. Efter ett tag är det vanligt att magin och passionen man kände i början av relationen gradvis försvinner. Det kan till slut bli så att en, eller båda, bara stannar för att det är bekvämt, dvs.


Ofta handlar kärleksdikter om kärleken mellan en man och en kvinna, men en dikt som jag fastnade för häromdagen var Till Eva av Sonja Åkesson.

Den handlar om starka vänskapsband mellan två väninnor. Vad är skillnaden mellan vänskap och kärlek ? Iblan när vänner har delat tid och erfarenhet, börjar de känna förälskad med varandra. Det finns så mycket som är kärlek men idag tänkte vi ta upp kärleken mellan vänner ! Inom psykologin anses kärlek som ett socialt fenomen och det finns olika modeller som beskriver kärlek. Det finns flera olika former av kärlek som exempelvis den mellan föräldrar och barn, mellan vänner och mellan kärlekspartners.


För mig är det ingen större skillna eller snarare är alla mina nära relationer unika och speciella och det finns ingen klar skillnad mellan romantisk kärlek och vänskapskärlek. Jag har varit kär i flera av mina vänner och varit vän med flera av mina kärlekar :). Citat om kärlek och mod. Andra vänner har man tappat över tid men den här vänskapen har bestått.


Blir förundrad ibland när jag läser en del trådar. En del beskriver sina mångåriga förhållanden lite som jag känner med min vän. Som att de är gifta med sin bäste vän , kärlek men inte passion längre. De visar hur mycket kärlek familjen kan känna för honom.


Du kan se dig själv från samma perspektiv när du läser dessa brodercitat. Några citat är roliga, en del är ledsna.

De kan hjälpa dig, nästan varje gång. Våra föräldrar, pojkvän, barn, husdjur, vänner etc. Dessa citat av kärlek visar de saker du behöver veta och se. Utan kärlek finns inget liv.


Jag hoppas att du kommer att dela sjuka med de du älskar. En människa som lever i stor kärlek eller i sann vänskap, går inte miste om något, men den som är ensam, går miste om allt. Bara den som med kärlek stiger ut ur jagets cirkel till ett Du, finner dörren till andras hemlighet. Också i arbetslivet är vänskap viktigt, procent av svenskarna uppger att goda relationer till kollegor är den viktigaste faktorn för trivsel på jobbet.


De flesta svenskar har mellan två och fyra nära vänner och hela procent av de tillfrågade har fått högst en ny vän det senaste året. Idag när det blir vanligare att man får diagnosen under uppväxten, kanske går i specialklass eller specialskola och kan träffa andra i intresseföreningar och på mejlinglistor, blir kontakterna mellan dem som har diagnoser inom autismspektrum vanligare och tätare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg