torsdag 17 maj 2018

Dåligt självkänsla

Att uppleva sig älska sedd och accepterad som man är anses vara viktiga faktorer för att utveckla en sund självkänsla. Självkänsla är den grundinställning vi har till oss själva. Med låg självkänsla blir vi mer sårbara för depression, oro och ångest.


Det finns flera saker som du kan göra för att se mer positivt på dig själv och öka din självkänsla. När den är dålig är det precis tvärtom och att vända den dåliga trenden är lättare sagt än gjort.

Via sajten TED ger psykologen Guy Winch sina bästa tips för att stärka och bygga en bestående självkänsla. Enligt Maria Farm, leg. KBT-terapeut, är dålig självkänsla en vanlig orsak att kontakta en psykolog, även om vi inte alltid vet det när vi söker hjälp. Det blir lite som luften runt om oss, vi behöver den men vi har svårt att ta på den och tänker att alla använder den på samma sätt, säger hon. Dålig självaktning och dålig självbild bottnar ofta i att man har en dålig relation till sig själv.


Det kan i sin tur leda till dålig självkänsla och att man ”tappar bort sig själv”. Om du är på väg att tappa kontakten med ditt sanna ”jag”, kommer du oundvikligen att stöta på problem. Med god självkänsla slipper du känna dig sämre eller bättre som person än någon annan.

Välj för din skull – inte för andras. Välj att göra det du själv vill hellre än att prestera för att andra ska bli imponerade. Stark självkänsla är när du vet att du är värdefull precis som du är. Svag självkänsla kan göra att du bryr dig mycket vad andra tycker, eller att du ställer för höga krav på dig själv. Jag har låg självkänsla.


Varför har jag låg självkänsla. En partner med låg självkänsla skyller också på att relationen är dålig på grund av dig ’om du bara… ‘ är en vanligt förekommande fras från en partner med låg självkänsla. När de klandrar en egenskap eller handling hos sin partner är det ofta sig själva de inte står ut med. God självkänsla grundläggs under barndomen och uppväxten genom att man får uppleva sig älska accepterad och sedd för den man är av sina närstående.


Vad är dålig eller låg självkänsla ? Låg självkänsla tar sig ofta uttryck i en inre dialog där man hela tiden kritiserar sig själv. Du är en misslyckad människa”. Effektiv hjälp för ökad självkänsla Endast 2kr. Mia: Där tycker jag att du har fel, för det har inte med en dålig självkänsla att göra, utan ett dåligt självförtroende.


Om det delen går över styr att man behöver bekräftelse så är det i så fall dags att söka hjälp o få igång sitt självförtroende. Dålig eller låg självkänsla är precis som det låter, alltså motsatsen till bra självkänsla.

Man har ofta en inre dialog med sig själv om att man inte duger eller är tillräckligt bra. De med låg självkänsla lever med en inre oro som hela tiden talar om för en att man inte duger något till, vilket i sin tur sänker livskvaliteten. Tips för bättre självkänsla. Här får du tips på saker du kan göra själv för att stärka din självkänsla.


Tipsen handlar till exempel om att träna på att tänka annorlunda, om du ofta har negativa tankar om dig själv. Det allra viktigaste är att du är snäll mot dig själv och inte dömer dig själv. Konsekvenserna av att leva med låg självkänsla. Dåligt mående, depression och självmord Det låter dramatiskt men det är faktiskt helt sant.


Ingen med strålande självkänsla tar någonsin livet av sig. Den låga självkänslan tar faktiskt livet av folk, i de mest extrema fallen. Och framför allt kan jag ringa till kuratorn och diskutera om det skulle uppstå nya problem. Det känns som en gåva att de kunde förstå mig så väl, på en gång.


Att det finns andra som jag, att det har ett namn, att det går att läsa om i böcker och på nätet. Det har gett mig en helt ny självkänsla och identitet. Man kan känna skul skam, överdriven ilska, aggression eller vara extremt kritikkänslig. Känslan är en reaktion som är auotmatisk och samtidigt inlärd. När vi har dålig självkänsla och mår dåligt har vi en tendens att endast fokusera på det negativa hos oss själva.


Som vi skrev innan så ser du världen genom ett negativt filter. Detta är något du kan ändra på genom att öva dig på att istället fokusera på de positiva sakerna hos dig själv. Vi vuxna kan också hjälpa våra tonåringars självkänsla genom att föra en empatisk och positiv dialog.


När en tonåring kommer hem och är ledsen för att provet gick så dåligt kan vi lyssna och med en positiv feedback stötta tonåringen att allt kommer gå bra. En svag självkänsla kan både vara att under- och överskatta sin person eller kapacitet, och behöver hållas isär från begreppet självförtroende som har med prestationer att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg