torsdag 24 maj 2018

Bodelningsförrättare hur lång tid

Det finns ingen lagregel som stadgar en viss tid när en bodelning ska vara klar då det kan ta olika långt tid beroende på hur det ser ut med makarnas respektive egendomar. Om makarna inte kommer överens kan domstolen utse en bodelningsförrättare som du nämner, detta framgår av kap. Om bodelningsförrättaren inte får betalt i förskott inleds inget arbete. Sedan tar hela processen ofta lång tid och kostar betydligt mer.


Bodelningsförrättaren ska även bestämma tid och plats för bodelningen. Tvår är lång tid men det går inte svara på om det är orimligt lång tid när man inte känner till omfattningen och tvistigheterna.

Tyvärr det mycket ofta så att det slöas en hel jävla del. Då ni väl får er bodelningsförrättare kan det även då vara svårt att uttala sig om hur lång tid det tar innan en bodelning kommit till stånd. Ni ska först samarbeta och tillhandahålla den information som bodelningsförrättaren behöver för att sammanställa en bodelning som ni båda är överens om. Har ni gjort bodelningen själva och ni båda överens om att göra ändringar ska ni kunna göra det utan problem, oavsett hur lång tid det har gått.


Har ni tagit hjälp av en bodelningsförrättare med att göra bodelningen brukar det vara fyra veckor efter delgivningen av bodelningen som någon av er kan begära ändringar. Om någon av er som är inblandade är missnöjd med bodelningsförrättarens bedömning kan beslutet överklagas till tingsrätten. Det kallas att bodelningen klandras. Det måste göras inom veckor från att ni fick del av bodelningen.


Det har nu gått närmare månader sen ansökan om bodelningsförrättare och fortfarande har ingen tilldelats!

När jag ringer tingsrätten får jag bara sura svar att de inte kan säga någon tid ! Om ni inte kan enas tvångsskiftar bodelningsförrättaren ert bohag. En bodelningsförrättare behövs då det inte går att prata med andra part å hus behöver säljas. Till bodelningsförrättare utses för det mesta en advokat och ni har solidariskt betalningsansvar för hans kostnader.


Vid ansökan om bodelningsförrättare i samband med äktenskapsskillnad invänds att bodelning redan har skett. Får bodelningsförrättaren inte betalt har han eller hon ingen skyldighet att fortsätta sitt arbete. Det borde vara enklare att få en bodelning till stånd. En bodelning mellan makar bör göras skyndsamt, men det finns inte någon lag som anger hur lång tid den ska eller som mest får ta. Sambor som ska bodela har däremot en tidsfrist på ett år att påkalla bodelning.


Många omständigheter kan göra så att en bodelning drar ut på tiden. Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt.


Så lång tid tar det att förbränna öl och vin. Nej, förbränning av alkohol tar den tid det tar. Sedan beror det så klart på hur mycket du väger. En kvinna blir dessutom ofta mer berusad än en man på samma mängd alkohol, bland annat på grund av mindre mängd vatten per kilo kroppsvikt.


Hur lång tid tar det att skiljas?

Vi är överens om att skiljas och har inga barn under år som bor hemma längre (barnen är 1 och år gamla). I ett ärende om förordnande av bodelningsförrättare uppstår frågan om övriga omständigheter gör att parterna ändå kan anses ha stadigvarande bott tillsammans i sambolagens mening. Fråga om rätt för make att lång tid efter äktenskapsskillnad påkalla bodelning och förordnande av bodelningsförrättare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg