fredag 25 maj 2018

Högsensitiv personlighet

Högsensitiv personlighet

Om du är en högkänslig person eller har ett högkänsligt barn har du kommit rätt! Tanken med den här webbsidan är att informera om just högkänslighet. Jag är stolt över mig själv när jag, genom att vara snabb och smart, lyckas få igenom.


Högsensitiv personlighet

Det finns fyra grundläggande peronlighetsdrag för högsensitiva personer som grundaren av begreppet, Elaine N Aron. D står för “Deep processing” Djup bearbetning. O star för “Overstimulating” Överstimulering. HSP, eller högkänslighet, drabbar en femtedel av världens befolkning. Men vad innebär det egentligen och är du själv högkänslig?


Ungefär procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av olju av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Fackbegreppet för personlighetsdraget är sensorisk bearbetningssensitivitet (sensory processing sensitivity, SPS). Begreppet myntades av Dr.


HSP och vill ta reda på hur väl det stämmer överens med din personlighet ? Eller är du säker på att detta passar in på dig, men vill veta vilken grad av högkänslighet du har? Att vara HSP är ingen nackdel – här listar vi fördelar! Eller kort och gott: en högkänslig person. Aron har utarbetat ett test som du enkelt kan göra själv. Det är dock viktigt att komma ihåg att inget psykologiskt.


Men jag tror att det inte är ovanligt att många tänker så tyvärr. En vän till mig som är man känner igen sig väldigt mycket i en HSP- personlighet … men bland hans manliga vänner finns tyvärr inte alls förståelsen, så jag hoppas verkligen att det börjar pratas om män och HSP också. En högkänslig person har lätt att ta intryck, men kan också lätt bli överrumplad av allt som pågår. Högsensitiv personlighet test. Genom att lära dig mer om dig själv kan du ta hand om dig bättre Test ska alltid tas med förbehåll.


Om man ska berätta något om en människa utifrån ett test, blir det aldrig helt adekvat. Då är du kanske en HSP, Highly sensitive. Får du ofta höra av andra att du är känslig?


Nedan följer en uppräkning av några vanliga och utmärkande kännetecken för en HSP- personlighet , som Elaine Aron kartlagt. Upp emot var femte person är en HSP – en highly sensitive person. Psykologen Elaine Aron beskriver det som att man har en så låg tröskel för. HSP är inte en sjukdom eller funktionsnedsättning utan ett personlighetsdrag.


Högsensitiv personlighet

Högkänslighet brukar förkortas HSP (highly sensitive person). En “Highly Sensitive Person” (HSP) brukar även kallas för högkänslig eller högsensitiv. En kurs eller föreläsning i högkänslighet riktar sig till dig som lätt blir överväldigad av intryck, positiva som negativa. Som högsensitiv person känner du kanske igen dig i följande: du har en stor inlevelseförmåga, du är känslig för atmosfären i ett rum och du kan känna av andras sinnestämningar, du är empatisk, du är känslig för smärta, du känner dig stressad när du har mycket att göra, du gillar att ta hand om andra och ställer dig själv sist.


Men blyghet är ett inlärt beteende, inte ett medfött. I själva verket är ca av de högkänsliga personerna också extravert utåtriktade, så känslighet behöver inte vara förknippad med en i övrigt introvert personlighet. Känslighet har också tidigare kallats hämning, rädsla eller neuroticism. Detta blogginlägg handlar om relationen mellan Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och hög sensitiv personlighet eller Highly Sensitive Person (HSP). I förra blogginlägget skrev jag att många av mina klienter rapporterar att de har ADHD och jag kan skriva samma sak om HPS.


Många klienter berättar för mig att de är hög sensitiva. Som högsensitiv är det hemskt att få den reaktionen och man vill direkt in och men luftar även tankar kring relationer och samspel med en stor portion. Som HSP tål man inte att befinna sig i stora sammanhang, där det inte finns möjlighet att dra sig tillbaka – i alla fall inte under en längre tid åt gången. Stora köpcentra och receptioner kan snabbt ta andan ur en högsensitiv – man blir helt enkelt överväldigad av så mycket stimuli.


Boken har hon skrivit ihop med vännen och kollegan Elisabeth Nordeng, som också är högsensitiv. Misstänker du att ditt barn är extra känsligt? Här är tecken på att du har ett högkänsligt barn – och sätt att hjälpa barnet blomstra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg