torsdag 17 maj 2018

Köpa ut någon ur huset

Banken vill förmodligen ha ett bodelningsavtal där det framgår att du har tagit över huset vid bodelningen och att det numera endast är du som kommer att bo där och äga huset. Lösa ut din ex-sambo ur huset Du skriver att du ska bo kvar i huset och köpa ut din ex-sambo. Du tar då över huset genom bodelning och inte genom försäljning.


Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar. Normalt får man huset värderat och betalar halva skillnaden mellan.

Hade mäklare hemma för någon veckan sedan (exet skulle varit hemma, men som vanligt så låter han mig fixa allt själv), när jag nu har delgivit honom värderingen på huset så tycker han att det är för lågt och vill ha ut mer för huset än vad mäklarna anser att marknadsvärdet ligger på. Köpa ut sambo - Ekonomin vid en skilsmässa. I en sambobodelning ingår endast bostad och bohag anförskaffat för gemensamt bruk.


De har kommit överens om att han ska lösa ut henne ur deras hus (som de äger till hälften var). De var också överens om en viss summa som han skulle betala henne för hennes del i huset. Nu har hon fått för sig att hon skulle kunna ha rätt att få del i en ev. Kan min man vägra köpa ut mig ur huset ?

Hur räknar vi ut hur mycket han kan köpa ut mej för? Vid vinstberäkningen ska du räkna ifrån den latenta reavinstskatten som ditt ex tar över om han löser ut dig ur huset. Jag å min man ska skiljas. Vad som händer formellt är att han tar över hela fastigheten genom bodelning, inte genom försäljning. Kan ni inte samsas om husets marknadsvärde kan ni anlita två mäklare och på så sätt få fram ett medelvärde.


Min man ska om han kan bo kvar köpa ut mej. Hej, vi är syskon som fått ärva vår pappas hus. Betalar man vinstskatt om man köper ut sina syskon eller skjuts den upp? Tja, du bör nog göra så här: Du köper ut hennes del av huset (är du taskig - för enbart lånekostnaden).


Du söker sedan lagfart på hela huset och äger nu 1 fastighet. Sen kan du ansöka om nya huslån i endast ditt namn och lösa de gamla lånen. Vi äger ett hus tillsammans och min man har barn sen tidigare och vi har ett barn gemensamt. Vi är gifta sedan några år. Det kan gälla utredning av skattekonsekvenser av ett visst projekt, köp och försäljningar av företag, skatteplanering, förhandsbeske optionsprogram, pensionsstiftelser, flyttningar av företag och personal in-och ut ur landet, internationella transaktioner, deklarationer, frågor från Skatteverket, taxeringsrevisioner, skatteprocesser.


För sambos är reglerna inte riktigt likadana.

Det vill säga man har köpt det tillsammans i syfte att bo där tillsammans så är reglerna identiska. Men om bostaden innan samboförhållandet tillhörde någon av parterna krävs det lite mer för att ett övertagande skall ske. Har sökt med ljus och lykta på internet men har bara hittat tvetydiga lösningar på hur man köper ut någon. Min sambo har alltså valt att hux flux lämna mig och vår lille son.


Domstolen kan också sätta ett minimipris. Kronofogden kan sälja din andel av huset om du kommer på obestånd. Självklart kan de andra delägarna se till att köpa den andel som säljs ut för att hindra att de ska bli av med huset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg