torsdag 10 maj 2018

Hur många smittas av hiv i sverige varje år

Liksom föregående år rapporterades drygt hälften av den inhemska smittan ha skett via sex mellan män (fall), medan heterosexuell smitta stod för ungefär en tredjedel (fall). Hiv idag är inte som igår. Visste du att behandlingen av hiv i Sverige idag är så effektiv att den sänker virusnivån till praktiskt taget noll och gör att.


Av alla anmälda fall i Sverige är över hälften invandrare som har smittats före ankomsten till Sverige i länder med hög förekomst av HIV. Heterosexuella som blivit smittade före ankomst till Sverige är den klart största gruppen av rapporterade fall – av de som blivit smittade i Sverige är män som har sex med män den största. Hur många lever med hiv i Sverige idag?

Man beräknar att cirka miljoner människor bär på hiv. Kan man ha hiv utan att märka det? I Sverige nyanmäls under det första halvåret rekordmånga smittade. Hur stor risk är det att smittas av hiv ? Det är omöjligt att ange i siffor hur stor det risk det är att få någon könssjukdom vid ett speciellt tillfälle. Varje år får cirka 4personer en hivdiagnos i Sverige.


Och siffran antas vara densamma för män. HIV smittar vid kontakt med blod och vid alla typer av oskyddat samlag, även när penis förs in i vaginan utan att mannen har utlösning. Det finns flera könssjukdomar som kan smitta vid oralsex.

Sverige , och av dessa uppgavs 33ha blivit smittade i Sverige. Lika stor minskning har skett av dödsfallen av barn under år i aidsrelaterade sjukdomar. Men fortfarande smittas alltför många små barn av hiv av sina mammor och hundratusentals ungdomar fortsätter att smittas genom oskyddat sex. En mindre andel har fått smittan genom infekterade blodprodukter.


Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, finns det idag ungefär 1miljoner människor i världen som bär på hepatit C. Hepatit C är ett virus som orsakar inflammation i levern. World Aids day uppmärksammas december varje år. Smittan kan överföras vid samlag, oralsex, blodöverföring, delade injektionssprutor eller från mor till barn under graviditet, förlossning och amning. Fast vi efter år med hiv har kommit väldigt långt, finns det områden där inget eller allt för lite förebyggande arbete görs. Värst drabbat är Afrika söder om Sahara.


Eftersom det inte finns statistik på hur många transpersoner som är smittade med hiv går det inte att få särskilt riktade projektpengar från SMI till hivprevention endast riktat mot transpersoner. Vilka symptom ger TBE? Fas – Feber och muskelvärk i upp till en vecka. Sverige uppmärksammades tidigare i år av FN-organet UNAIDS som det första landet i världen att nå de uppsatta målen för hivarbetet.


Förekommer hiv och aids i Sverige och hur stor är risken att smittas ? Svar: Det är över år sedan det första fallet av hiv diagnostiserades i Sverige. Men därefter skedde det största flödet från USA till Europa, inklusive Sverige. Utan läkemedel utvecklas hiv till sjukdomstillståndet AIDS som är dödligt, med behandling är den förväntade livslängden normal för någon som lever med hiv.


Men hiv kan också smitta via blodtransfusioner eller vid stickskador.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg