onsdag 5 april 2017

Steg 2 utbildning psykoterapi

Steg 2 utbildning psykoterapi

Legitimerade behandlare över hela sverige. Hitta en samtalskontakt som passar dig. Maila eller ring och boka in en samtalstid! Vad är en psykoterapeut? Basutbildning i psykoterapi.


För att komma in på psykoterapeututbildningen krävs att man först inhämtat grundläggande kunskaper i psykoterapi. Tidigare gjordes detta genom de s. Utbildningen ges på halvfart under sex terminer och den studerande måste parallellt med studierna vara yrkesverksam på minst halvtid. Denna parallella yrkesverksamhet innebär att den studerande under utbildningstiden måste ha möjlighet att kliniskt arbeta med psykoterapi och psykoterapeutiska arbetsuppgifter. Grundläggande utbildning i psykoterapi – Steg 1. Den grundläggande utbildningen i psykoterapi är en basutbildning inom psykoterapi som ger dig en introduktion och god kunskap inom området. Utbildningen är även ett behörighetskrav för att få gå Psykoterapeutprogrammet, mer om detta lite längre ner i texten.


Utbildningen ger kunskaper och färdigheter som krävs för att under handledning kunna bedriva psykoterapi med beteendeterapeutisk (BT) inriktning. Utbildningen är på grundläggande nivå och omfattar en tidsåtgång per termin om ca av en heltid fördelat över fyra terminer, motsvarande 45hp. För behörighetskrav (se separat ansökningshandling).


Utbildningen är auktoriserad av ”the International Society for Schema Therapy” (ISST) och följer således internationellt fastställda riktlinjer. Vid psykoterapimottagningen erbjuds individuell psykodynamisk psykoterapi och systemisk och relationell familjeterapi till reducerat pris hos terapeuter under utbildning. Handledd psykoterapi ges i gruppformat (1timmar) under terminerna -samt i individualformat under termin (timmar). Handledningen under termin -ges på en annan veckodag än teori- och metodundervisningen.


Vanligen en halvdag varannan vecka. För resterande behörighetskrav se respektive utbildningsinstans med legitimationsgrundande utbildning i psykoterapi. Detta ger studenten tillgång till handledning för den fördjupning som förutsätts för examensarbetet i slutet av utbildningen.


Till institutionen hör även en psykoterapimottagning där huvudsakligen psykologstudenter, men i viss utsträckning även psykoterapeutstudenter, bedriver psykoterapi. Mottagningen vänder sig till allmänheten. Vid Socialhögskolan kan du läsa grundläggande psykoterapi ( Steg -1) med antingen familjeterapeutisk, KBT eller psykodynamisk inriktning. Utbildningen ger dig grundläggande teoretiska och praktiska färdigheter i psykoterapi och ger dig behörighet att söka vidare till psykoterapeutprogrammet. Utbildningen vänder sig till läkare, psykologer, socionomer samt övrig personal med högskoleexamen motsvarande 1poäng inom ett människovårdande yrke (1poäng enligt gamla beräkningsnormer).


Sökanden måste arbeta inom ett människovårdande yrke, ha en grundutbildning i psykoterapi och minst timmar egenterapi. Inriktning mot Specialistpsykoom Psykoterapi Denna inriktning är för dig som är legitimerade psykolog och som förutom Psykoterapeutexamen även vill få specialistbehörighet inom Sveriges Psykologförbunds specialistordning. I denna inriktning skriver du ett examensarbete på högskolepoäng. Det är en sammanhållen utbildning som leder till psykoterapeutexamen, vilket uppnås efter fullgjorda kursfordringar om sammanlagt högskolepoäng under en treårsperiod.


Steg 2 utbildning psykoterapi

Under förutsättning att du får regelbunden handledning av legitimerad psykoterapeut har du efter utbildningen behörighet att behandla klienter med KBT. Steg - ) och bli legitimerad psykoterapeut. Vikt läggs också på skolövergripande perspektiv grundat på psykoterapiforskning där behandlingsrelationen sätts i fokus. En legitimerad psykoterapeut bedriver självständigt psykoterapi inom offentlig eller privat verksamhet. Programmet omfattar högskolepoäng (hp) och är en sammanhållen, treårig utbildning som ges på halvfart.


Sapu - ledande utbildningar inom integrativ psykoterapi. Sapu har basutbildningar, psykoterapeutprogram samt lärar- och handledarutbildningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg