måndag 24 april 2017

Sexköp thailand

På dagordning stod presentation av journalisten Joakim Medins månadslånga wallraffande bland svenska torskar i Thailand , ett land där sexköp faktiskt är förbjudet men som omsätter för mycket pengar för att korrumperade poliser och politiker ska vilja rensa upp. Sexhandeln pågår öppet här på de svenska familjehotellen i turistparadiset Phuket. Sexköp thailand Alkohol och sexköp tätt sammanflätade januari 11:Svenska män som köper sex gör det ofta utomlands.


I en unik rapport avslöjas. Femtio år efter att den thailändska sexindustrin föddes kämpar både kvinnocenter och lokala myndigheter i motvin för att försöka hjälpa alla kvinnor som faller offer.

Sista delen i Dagens ETC:s reportageserie från Thailand handlar om organiserandet mot sexköpen. En av dem Medin pratade me Mats från Göteborg, tycker det är helt acceptabelt med sexköp i Thailand eftersom han menar att det är normaliserat att kvinnor i landet säljer sex. Men det är ett ohållbart resonemang, påpekar Medin i rapporten.


Männen betalar för tjänsterna ”vilket är precis vad prostitution handlar om”. Under några veckor i juli och augusti jobbade han undercover med dold mikrofon i Thailand. Genom att utge sig för att vara lärarstuderande intresserad av att köpa sex fick han kontakt med drygt svenska män i Bangkok, Phuket och Pattaya, som osminkat berättade om sina sexköp.


Tvivlar på att detta är ett nytt fenomen.

Tidigare var det länderna runt Medelhavet som tog emot missnöjda svenskar. Nu är det inne att peka ut Thailand. I morgon kan det vara andra länder. Sexkonsumtion av svenska män förekommer nog i fler länder än Thailand där det finns fattiga kvinnor. Det finns också i Sverige.


Under en månad i somras wallraffade journalisten Joakim Medin på prostitutionsgatorna i Thailand och utgav sig för att vara lärarstudent intresserad av sexköp. Uppdragsgivare bakom den rapport han nu presenterat är nätverket Schyst resande, som bland annat Childhood Foundation, Unionen och Svenska kyrkan står bakom. TV thailandsturister i trubbel, där det verkar hyfsat vanligt med kunder som blir drogade och rånade av tjejerna. Vad finns det mer för risker, hur stora är de och hur skyddar man sig? Majoriteten av svenska män som smittas utomlands får viruset just i Thailand , enligt Smittskyddsinstitutet.


Statistiken lockade läkarstudenterna Marco Manieri, 3 och Hampus Svensson, 2 från Lunds universitet till Pattaya. Via ett frågeformulär har de undersökt svenska mäns sexvanor vid sexköp. Resultatet är nedslående.


Många av männen hade en kraschad relation bakom sig i Sverige. De har haft svårt att träffa en ny kvinna och ofta dålig kontakt med sina barn. I stället för att bearbeta sina problem reste de till Thailand.

Där använde de sexköp som en slags självmedicinering, skriver Medin i sin bok. Den här lite grovt tillyxade bilden, och dess svaga koppling till just sexköp , nyanseras av Sven-Axel Månsson, professor emeritus i socialt arbete, och nestorn när det gäller svensk forskning kring prostitution och sexköp. Han fastslår att svenska män som köper sex kommer från alla samhällsklasser.


Medin arbetade undercover i Thailand och det är främst där som intervjuerna har genomförts. I rapporten ger de svenska sexköparna en ärlig beskrivning av hur de ser på sitt sexköpande i Thailand. Innehåller även ett förbud mot sexköp i utlandet. Om köp av sex i Thailand inte är ett brott enligt thailändsk lag och en svensk medborgare gör detta kan han inte dömas enligt svensk lag då det krävs att gärningen är ett brott även på gärningsorten (alltså i detta fall Thailand ) för att svensk domstol ska kunna döma personen för något brott.


Gitte Ringberg från småländska Ryd är på semester i Thailand just nu är kritisk till. Thailand är fortfarande det mest besökta landet i Sydostasien men det beror inte på nivån av prostitution. Varje år besöker mera än fem miljoner faranger (västerlänningar) Thailand , men de kommer för att de är intresserade av landets historia, kultur och dess anmärkningsvärda skönhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg