fredag 7 april 2017

Förkalkyl mall

En aktivitetskalkyl upprättas för varje aktivitet, där resursåtgången beräknas för varje aktivitet. En periodiserad förkalkyl upprättas för att visa på kostnader och ackumulerade kostnader över hela projektets genomförande. Detta kan med fördel göras i diagramform. I den här mallen för självkostnadskalkyl i tillverkande företag antas ett mindre företag utan kostnadsställen och för fördelning av indirekta kostnader tillämpas direkta kostnader som fördelningsnycklar.


När direkta kostnader används som fördelningsnycklar kallas det här för påläggskalkylering. Förkalkyl Ordförklaring. Begrepp inom kalkylering.


En ABC-kalkyl upprättas i fyra steg och i den här mallen visas beräkningar i varje steg ned till sista steget då kostnader slutligen fördelas till kalkylobjekt. En ABC-kalkyl kan användas både som förkalkyl och efterkalkyl och till prissättningsbeslut, lagervärdering och lönsamhetsanalyser med mera. En förkalkyl är ett beslutsunderlag som upprättas före ett beslut genomförs. Eftersom underlaget baseras på framtida intäkter och kostnader är en förkalkyl ofta förknippad med osäkerhet. Direkt material och direkt lön måste uppskattas i en förkalkyl och sedan registreras på kostnadsobjekt så att en efterkalkyl kan upprättas.


Direkt material uppskattas i en förkalkyl genom att man beräknar hur mycket material som krävs per enhet av kostnadsobjektet och multiplicerar respektive mängd med ett kalkylpris. Beräkning av kostnaderna för en produkt (eller annat) som görs i förväg, dvs innan produkten tillverkats. Det mervärde som varor och material får genom att bearbetas i företaget.


Använd mallarna enligt beskrivningen som finns under fliken Instruktion i varje mall. Du behöver alltså inte låsa upp mallarna. Mallarna är gjorda för Excel så du behöver Excel för att kunna använda dem. De uppskattar värden på kostnader och intäkter. I en efterkalkyl eftersträvas kostnadskontroll, resultatanalys och uppföljning.


En efterkalkyl kan ge bättre förutsättningar för förkalkyler i framtiden. När en efterkalkyl upprättas har oftast insamlingen av grunddata blivit mer av en rutin i företaget. För att du ska få tillgång till olika funktioner och en bättre upplevelse av vår webbplats och tjänster så har vi placerat cookies på din dator. Periodiserad förkalkyl Solceller. Projektledare Katarina Fundin Kostnader för egen personal.


Ta in offerter och ta fram de mest lämpade leverantörerna. Syftet med denna vägledning är att praktiskt visa värdet och vikten av att en förkalkyl upprättas inför ett investeringsbeslut om att satsa på elektroniska affärer i verksamheten. Glöm inte att göra efterkalkyler.


Genom att lära sig av efterkalkylen blir det framtida kalkylarbetet ännu bättre och säkrare. Läs mer oGrundläggande begrepp Nollpunkten och resultatdiagram. Steg 18: Gör efterkalkyl – för nästa förkalkyl Checklista: När Du som beslutsfattare ställs inför en lönsamhetskalkyl ställ då följande frågor Andra metoder som stödjer arbetet Ramverk – helhet Kostnadsanalys Nyttovärdering Riskanalys Projektstyrning Mått m. Kommunikation Rapporter och dokumentation Regler och rutiner för hur projektet ska följas upp och hur avrapportering ska ske. I förkalkylen görs en första preliminär kalkyl. Många gånger bygger den på erfarenheter från liknande projekt och kvalificerade uppskattningar.


Med hjälp av förkalkylen kan de ansvariga göra en första bedömning av om det överhuvudtaget är aktuellt att gå vidare med förslaget. På så sätt ökar transparensen för de ytterligare utgifter som ett projekt genererar och de blir behörigt beslutade. Om kalkylen blir felaktig belastar detta enhetens budget. Normalt sett görs ingen systematisk efterkalkyl vid fasta priser för planarbete men erfarenhetsmässigt är kostnadstäckningsgraden god. Payback-metoden, pay off-metoden eller återbetalningsmetoden är en metod som används för att beräkna hur snabbt en investering betalar sig själv.


Om du inte har något lösenord klickar du på Glömt lösenord? Efter inloggning får du tillgång till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg