tisdag 25 april 2017

Gå från vänskap till kärlek

Jag tror det kommer att gå fint, det märks ju att ni trivs riktigt bra i varandras sällskap. Jag och min sambo var först goda vänner och nu har i varit tillsammans i 3½ år, visst var det lite ovant i början att gå från vänner till ett par, men det gick fort över. Visst, detta kan även vara tecken på en stark vänskap , men om denna vännen ständigt finns närvarande i dina tankar på det här viset kan det vara en tydlig ledtråd att vänskapen håller på att övergå till något annat. Jag skulle inte gå för hårt fram om jag vore du.


Alla individer är olika, ibland växer kärlek fram via vänskap och många gånger stannar man just i vänskap.

Personligen har jag svårt att se en kille som annat än en vän om man redan är vänner och har en sådan relation. Det har att göra med effekten av vänskapen. Enligt en studie från University of College London har vänskap en lugnande effekt på kvinnor.


Kvinnor anser att vänskap med en annan kvinna är en tröst, ett sätt att få perspektiv på problem, stress och ångest. Bandet har en intimitet som går bortom den känslomässiga världen. När man varit tillsammans länge så är det så mycket mer än kärlek man känner för varandra – stor del är faktiskt vänskap – men som grund finns ju så klart kärlek. I vissa fall går det att fortsätta att vara vänner och i andra fall är det bäst att inte vara det (om man inte har barn vill säga).


Visar endast inlägg av DunklaRum - Visa alla.

Kärlek och vänskap är fundamenten i livet. Inte bekräftelse genom arbete och prestation även om den kan kännas bra för stunden. Bara banden till andra människor kan överbrygga den existentiella ensamheten. Så kan man sammanfatta Peter Strangs klokskap. Så har det varit i alla tider och så är det än idag.


Systemet med vänskap innan man ger sig in i ett förhållande bidrar till att undvika sorger och inrikta sig på att lära känna varandra bättre innan några beslut fattas. Det finns föreställningar kring hur den romantiska kärleken ska vara, som inte finns på samma sätt hos stark vänskap eller kärlek till släktingar eller dylikt. Traditionellt handlar den romantiska kärleken om att man möter kvinna och och stark attraktion uppstår. Tanken utgår från resonemang i Platons dialog Symposion. Idag används dock uttrycket platonisk kärlek endast för att beskriva en icke erotisk form av kärlek.


Det sammankopplas alltså numer med djup vänskap mellan människor oavsett kön, och inte med manlig homosexualitet. Några frågor från mig: 1). Skickas inom 2-vardagar.


Nyckeln skillnad mellan kärlek och vänskap är en fråga som länge har funderats över. Det är väldigt lätt att förvirra de två, men inte ens omedvetet används det heller utbytbart för det andra. Vi vet hur vi skiljer vår kärlek från våra vänner, men vi vet inte hur man definierar de två.

Men nu berättar TV4-profilen för Hänt att hon och Mattias Jansson valt att gå skilda vägar. Det är fortfarande min bästa vän, men inte så mycket mer än så, säger hon till Hänt och fortsätter: – Det är fantastiskt att vi har behållit vänskapen , provat lite grann och ändå kunnat fortsätta behålla vänskapen. Ibland kallar vi personer för vänner, trots att de egentligen inte är det. Vi finner sätt att rättfärdiga detta beteende på grund av kärleken vi känner för dem. Citat om vänskap kan dock påminna oss om att inte låta.


I min avhandling gör jag fyra nedslag i den samtida filosofiska diskussionen om den typ av kärlek som vi känner för närstående och om de relationer vi delar med dem. Syftet är att bidra till mer precisa, systematiska och rimliga sätt att förstå den betydelse som kärlek och vänskap har och bör ha i våra liv, säger Sandra Lindgren. En människa som lever i stor kärlek eller i sann vänskap , går inte miste om något, men den som är ensam, går miste om allt.


Bara den som med kärlek stiger ut ur jagets cirkel till ett Du, finner dörren till andras hemlighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg