Läs om stöd till barn. Vägledning för kommuner och verksamheter. Nationellt kompetenscentrum anhöriga arbetar för ett anhörigvänligt samhälle genom att samla och skapa kunskap om anhöriga. Stöd till barn som är anhöriga Stöd till barn som anhöriga är ett lagstadgat ansvar för hälso- och sjukvården och en viktig uppgift för socialtjänsten, förskola och skola. Många barn växer upp i en familj där det förekommer våld eller där en förälder missbrukar, har psykisk ohälsa, lider av en allvarlig sjukdom eller plötsligt avlider.
Lokalt finns därmed möjlighet att identifiera hur många beslut som avser stöd till anhöriga.
Stöd till anhöriga När en närstående drabbas av en demenssjukdom är det många frågor och funderingar som kommer upp. Hur ska jag bemöta anhöriga och drabbade? Vad kostar det att bo på ett demensboende och hur söker man plats?
Om stöd till anhöriga Du som stödjer, hjälper eller vårdar en närstående i hemmet kan få olika former av stöd av kommunen. Den du hjälper och stöttar kan ha en sjukdom eller någon funktionsnedsättning, vara äldre eller ha missbruksproblem eller psykisk ohälsa. Anhöriga i fokus vänder sig till frivilliga och anställda som vill utveckla samverkan kring stöd till anhöriga.
Kontakta din kommun om du vill ansöka om stöd. Om du inte vet vem du ska kontakta kan du ringa till kommunens växel och säga att du vill söka stöd som anhörig.
Många kommuner har en särskild person som arbetar med stöd till anhöriga. Den personen kan till exempel kallas anhörigkonsulent, anhörigombud eller anhörigstödjare. Har du en närstående som är i behov av ditt stöd på grund av sjukdom, fysisk- eller psykisk funktionsnedsättning?
Både kommunen, andra organisationer och föreningar kan stötta dig. Stöd för anhöriga till någon som sitter i fängelse. Mer information på bufff. Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och fri, är en ideell förening som erbjuder stöd till personer som har en ätstörning eller den som är närstående.
För en del anhöriga kan deltagande i föräldragrupper eller medverkan i behandlingsprogram, till exempel vid missbruksproblem, vara ett bra stöd. Föreläsningar, utbildningar, föräldragrupper, syskongrupper och samtalsstöd. Vad gör jag när min närstående får en demenssjukdom? Hos oss kan du också få information om vilka lagar och rättigheter som gäller.
Att vara anhörig till en person med en demenssjukdom förändrar ofta hela livet. Mycket blir annorlunda. Som barn till en missbrukare innebär det även större risk för problem senare i livet. Som anhörig till en missbrukare kan man själv behöva stöd och hjälp. I många kommuner finns det stödgrupper för barn som har en förälder med missbruksproblem.
Enheten vänder sig till anhöriga och närstående i alla åldrar Anhöriggrupp.
Enheten för anhörig och närståendestöd erbjuder förutom anhörigkonsulentens stödjande enskilda samtal även stöd i anhöriggrupper. Enheten erbjuder även stödgrupper till anhöriga och närstående. Stödet till anhöriga som gör en insats på olika sätt, under kortare eller längre ti är något som rör alla kommunens enheter och avdelningar som arbetar med vård och stöd. Du kan alltså som anhörig få stöd av alla som arbetar i kommunen med vård och stöd , vare sig du med din närstående har kontakt med äldreboende. Gruppers och individers olika behov Kommunen ska ha ett brett utbud av stöd för att tillgodose gruppers och individers olika behov.
I Karlskoga finns även stöd för personer med en demenssjukdom eller stöd till dess anhöriga. Stödet erbjuds av minnesteamet, som bland annat informerar om hur demensvården är uppbyggd och vilka stödåtgärder som finns. Anhörigprogram för de som är närstående till någon med spelproblematik. Programmet består av sex träffar på timmar vardera. På deras anhörigsida finns mycket information och tips riktat direkt till dig som anhörig.
Stödlinjen ger stöd och råd till dig som är anhörig till någon som spelar för mycket. Ung anhörig verkar för att ge stöd och hjälp till unga anhöriga som på något sätt drabbats av demens, sprida kunskap om demens bland unga och bidra till ökad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.