fredag 7 oktober 2016

Tvätta tak medel

Medlet verkar skonsamt mot alla takmaterial, etsar inte glasrutor och orsakar inte missfärgning. Taktvätt utförs med utrustning speciellt framtagen för att tvätta tak. Oftast använder vi en mobil högrtycksvagn med en specialtvätt som påminner om en gräsklippare, som dras upp och ner på taket. Vi använder inga kemikalier eller rengöringsmedel.


Ju nyare taket är, desto bättre är det att tvätta taket , för då undviker man att mossan etablerar sig på pannorna samt att beläggningen håller längre också. Hur ofta ska man tvätta taket ?

Har du ett nytt tak kan du tvätta det när det börjar synas lite grön beläggning på taket , efter cirka tre-fyra år. För att få bort alger och mossa från taket finns det olika algmedel att använda sig av. Medlet hittar du i välsorterade byggvarubutiker. Följ instruktionerna på flaskan eller fråga om råd i butiken. Det allra vanligaste är att du häller ut medlet , sopar och spolar av med en vattenslang.


Flesta behöver verkligen det till de aktiviteter de bör ha varje dag. Ett rosa hus med otvättat tak mot vårt nymålade hus med tvättat tak. Jag vet vad jag föredrar även om det tog en heldag att tvätta våra takpannor på de lägre taken.

På själva hustaket var jag uppe och borstade först bort all mossa och därefter sprayade på detta medel (länk till mitt andra inlägg). JAPE,som man lägger på med typ. Stor eller liten lutning på taket , och så olika material att välja bland.


Om det börjar växa så bör man ta på dödande medel , säger Peter Brander. Räcker det med att tvätta taket ? Duscha: Duscha med lågtrycksspruta ett växtdödande medel över taket och låt sedan. Som spridare kan man använda liters ejektorburk som bla Nelson TakGTI använder Om man köper det medlet första gången kan man sen som refill använda billigare vara enligt nedan. Kan förstå om man har mycket mossa eller liknande som lägger sig men de flesta av oss behöver inte tvätta taken. Tak GTi är ett långtidsverkande medel som gör att mossan tappar fotfästet efter några månader och gör ytan ogästvänligt.


Tvätta tak är ju ett ganska nytt påfund. Man skulle kunna beskriva det som ett starkt diskmedel. Koppla dunken till vattenslangen och spola ut medlet med högt tryck så får du precis rätt koncentration.


En förpackning räcker till cirka 1kvadratmeter. Filmen visar hur du med hjälp av en högtryckstvätt enkelt får ditt tak att se ut som nytt. Skonsam taktvätt som effektivt löser upp och tvättar bort beläggningar. Biologiskt nedbrytbar produkt som gör ditt tak rent utan att skada takmaterialet.


För att få pricken över i:et, glöm inte att behandla taket , som oftast får alg- och lav-beväxning.

Borsta först bort den grövsta påväxten och behandla sedan taket med Colorama alg- och mögeltvätt. Det inlägget har varit väldigt besökt i perioder så det är många andra som också undrar hur man ska tvätta hustak så jag bloggar även om denna andra tvätt-varianten då. Sedan gör naturen sitt. Egentligen var taket fortfarande relativt rent, förutom en del som vetter mot gatan och infarten där dunken med GTI tog slut lite för tidigt.


Sanningen är att det som ser smutsigt ut på taket , är växter i form av mossa, lav, och alger som slagit rot i pannorna. Men taket blev ju rent när jag. Kan jag använda ett medel jag ansluter på slangen och bespruta taket ? Det finns flera produkter på.


Att tvätta ett så gammalt tak eller måla det är bara en temporär lösning. Att ta ner de existerande takpannorna, tvätta dem och lägga tillbaka dem efter att ha lagt ny papp o läkt är dyrare än att köpa nya takpannor. Snåla inte, byt hela taket så sover du gott i vinter. Skölj av taket så att man blir av med avfettningsmedlet.


Använd scottbright och dra över alla ytor så att du ruggar upp ytan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg