fredag 21 oktober 2016

Kvinnor misshandlar män statistik

Det gäller också när resultatet delas upp på om de misstänkta var kvinnor eller män. Allt våld är fel, kvinnor , män , deras barn, husdjur och övriga närstående far illa i en familjesituation som innehåller skrik, hot, kränkningar och våld. Varför misshandlar män kvinnor ? SOMLIGA experter säger att sannolikheten för att en kvinna skall bli dödad av sin man eller pojkvän är större än sannolikheten för att hon skall bli dödad av någon annan, alla kategorier inräknade. Fler kvinnor () än män () utbildar sig efter gymnasiet. Av de som går ut högskolan är procent kvinnor och procent män.


Fem år efter examen har kvinnor i genomsnitt nästan en fjärdedel lägre lön än män som har en lika lång utbildning. Enander menar att man drar alltför långtgående slutsatser av resultaten i de enkätundersökningar som använder CTS - Utifrån de här studierna har man dragit slutsatsen att kvinnor är lika våldsamma som män och att det är ett lika stort problem. Men när man tittar på hur våldet ser ut är det väldigt annorlunda. Ingen hade tidigare tagit reda på siffran.


Vi kunde avslöja vilka kvinnorna var, hur de hade levt och vad som lett fram till brotten. Kvinnor har högre utbildningsnivå än män. Trots det har kvinnor lägre lön, lägre inkomst och så småningom lägre pension än män. Detta och mycket mer kan du läsa i ”På tal om kvinnor och män. När en kvinna i dag blir åtalad för att systematiskt och upprepande ha misshandlat sin man hamnar detta istället under brottsrubriceringen ”misshandel”, vilket i sin tur leder till att dessa brott är än svårare att spåra i någon statistik.


Omkring procent av det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer sker inomhus. Varje år dödas i genomsnitt fyra män av en kvinna som de har eller har haft en nära relation med. Ofta är båda parter missbrukare och i fler än hälften av fallen har brottet föregåtts av att kvinnan misshandlats av sin partner. Nu börjar det se ut som om man får tillfoga en ny kategori i gruppen ”brott som praktiskt taget uteslutande begås av invandrare”: oprovocerade överfall där två eller fler män ger sig på en ensam kvinna för att misshandla henne, ibland till medvetslöshet. Av männen i undersökningarna svarar åtta respektive elva procent samma sak.


Det vi reagerar på i de här studierna är att män och kvinnor rapporterar om lika stor utsatthet för såväl fysiskt som psykiskt vål medan kvinnor är betydligt mer utsatta för sexuellt våld. I procent av fallen där en kvinna blivit misshandlad har gärningspersonen varit påverkad av alkohol eller droger. För män är motsvarande siffra procent.


Kvinnor misshandlar män statistik

Denna skillnad hänger delvis samman med att misshandel mot män oftare sker i samband med nöjeslivet, medan misshandel mot kvinnor oftare sker i hemmet eller på arbetsplatsen. Det är så oerhört mycket mer omfattande än vad som syns i statistiken , brott där offer och gärningsman är bekanta och våldet inte betraktas som allvarligt. Trots att många väljer att inte anmäla ökar antalet kvinnor som misstänks för att ha misshandlat män de känner. Våld i nära relationer drabbar kvinnor , män och barn inom såväl särkönade som samkönade förhållanden.


Ofta används begreppet mäns våld mot kvinnor i dessa sammanhang. Det utgör den mer allvarliga formen av partnervåld. Denna typen av våld bör underordnas begreppet våld i nära relationer då det senare är mer omfattande. Det är inte heller första gången den mannen misshandlar en kvinna utan det har förekommit tidigare också. Jag tycker att vi män står upp rakryggade, stöttar kvinnorna och får upp ögonen för kvinnor som lever i förhållanden där män beter sej illa.


Men i pjäsen händer något som inte hände i verkligheten. En grupp kvinnor bestämmer sig för att ge igen genom att brutalt misshandla slumpvis utvalda män. Jag har lekt med tanken på vad som skulle kunna hända om flickor och kvinnor började slå tillbaka, säger Maria Sveland.


Du kommer med största sannolikhet att själv bli arresterad och troligtvis åtalad för grov kvinnofridskränkning eftersom din partner kommer att använda hela statens enorma stödsystem för misshandlade kvinnor för att hämnas. Att frivilligt sitta inne har använts som sätt för män att ta sig ur denna typ av förhållande. Man får räkna med att kvinnor som blir misshandlade i en nära relation är många gånger högre än det siffror som redovisas, man räknar med att endast en av tio kvinnor anmäler misshandeln till polisen. Ibland kan till och med en tidning som Aftonbladet överraska, vilket de gjorde för min del i alla fall med artiklar som handlar om kvinnor som misshandlar sina män , psykiskt såväl som fysiskt.


Den stora frågan jag ställer mig är varför inte det här våldet i nära relationer får samma uppmärksamhet. Det är vanligt att kvinnan blir isolerad och tappar sina sociala kontakter och slutar göra saker på egen hand när mannen ogillar eller till och med förbjuder henne att träffa släkt och vänner. Kvinnan blir då ännu mer beroende av sin partner. Till slut kan han vara den enda känslomässiga kontakt hon har kvar. JämO för ingen egen statistik.


Statistik – hur ser det ut i Sverige? Den går att ladda ned på SCB:s webbplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg