tisdag 18 oktober 2016

Kvinnodagen

Internationella kvinnodagen inträffar mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Dagens ursprung är den tidiga arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. Ryssland led svårt av första världskriget där två miljoner ryssar dött och många skadats. Ladda ned fantastiska gratis bilder om Kvinnodagen. Kvinnodagen kort Identifiering: digitala kvinnodagen kort, e kort, e-kortet, e-korten, e-vykort, gratis e-kort, gratis kvinnodagen kort, animerade e-kort kvinnodagen kort, animerade flash kvinnodagen kort, animerade virtual kvinnodagen kort, elektroniskt vykort, roliga kvinnodagen kort, rörliga kvinnodagen kort, kvinnodagen vykort, Birgit mamma´s kvinnodagen kort, kompis, bästis, kamrat.


Ord som i kölvattnet av meetoo-rörelsen är aktuellare än någonsin.

SVT Nyheter Dalarna åkte bland annat till högskolan Dalarna i Falun och pratade med studenter där. Hör vad kvinnodagen betyder för dem i videon ovan. Vi bjuder in till årets viktigaste after work på internationella kvinnodagen. Ta del av forskning och ett panelsamtal med spännande gäster som diskuterar var jämställdheten står idag och vart vi är på väg i framtiden.


Varför behöver vi ett jämställt arbetsliv nu? Försvarsmakten uppmärksammar internationella kvinnodagen. På orter runt om i Sverige har du möjlighet att möta vår personal och få information om hur det är att tjänstgöra i vår organisation och särskilt hur det är att vara kvinna i verksamheten.


För att högtidhålla kvinnodagen och uppmärksamma behovet av jämställdhet har ett flertal arrangörer ansökt om att demonstrera i Stockholms innerstad. En tillståndsgiven demonstration startar kl.

Norra Latin, vid Norra Bantorget med avmarsch kl. Hur är det att vara kvinna i Sverige idag? Hur påverkas jämställdhet och maktbalans av att flyktingar kommer hit från hårda patriarkala samhällen?


Och hur går det för den kvinnliga motståndsrörelse som Donald Trumps politik har väckt? Skicka blommor till en kvinna som betyder något extra för dig. Den har en lång och spännande historia, som Lina och Michael berättar mer om i den här filmen.


Den mars är det internationella kvinnodagen. Många kvinnor blir därför gratulerade, men internationella kvinnodagen är inte en dag att fira. Internationella Kvinnodagen Mars firades i Bergööska Valvet med föreläsning av Handarbetets Vänners Skolas rektor, Britt Marie Boulogner, Stockholm, i ämnet ”Pionjärerna på Handarbetets Vänners Skola och lite annat. Att notera är att fler och fler åhörare kommer till Internationella Kvinnodagen. På Internationella Kvinnodagen , den mars, hyllade Interflora kvinnan genom att smycka kvinnliga statyer runt om i Sverige med blommor.


Samtidigt riktar vi ljuset mot en obalans med för få kvinnor i det offentliga rummet då endast ca av statyerna i landet är av kvinnligt kön. Fira kvinnodagen ihop med den feministiska och antirasistiska tidskriften Bang på Nalen. Prisbelönt poesi, feta uppträdanden (bland andra dansgruppen JUCK och artisten Beatrice Eli är på plats) och massa dans utlovas. Biljett hittar du här.


Flera socialdemokratiska kvinnor ”pissar” på männen och svenska medarbetare på kvinnodagen. Först ut är socialdemokraternas EU-parlamentarikern Anna Hedh från Öland. Det är nog bra att hon lämnar politiken.


Idag är det Internationella Kvinnodagen och det tycker husmor är värt att uppmärksamma.

Jag funderade länge på vad jag skulle skriva om, men det var först idag som jag valde att helt gå ifrån min vanliga stil på inlägg och istället filosofera lite runt husmorssysslor, könsroller och hur det är att vara kvinna idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg