måndag 31 oktober 2016

Huggorm föda

Ett Hem Fritt Från Ormar. Som regel ser man fler huggormar i skärgårdar än på andra ställen. Det kan bero på att de är lättare att hitta i det skoglösa landskapet. Tillgången på åker- och ängssork, som är huggormens huvudsakliga föda , spelar även säkert stor roll.


Huggormen simmar relativt bra. Då hon lägger äggen spricker de mjuka äggskalen och fullt utvecklade huggormsungar ringlar sig ut.

Nästan alla huggormar föds normalfärgade, men en del blir mörkare med åren. Det förekommer också en rödbrun form som i regel är honor och dessa kallas ibland för äspingar. Svarta snokar och helsvarta huggormar är mycket lika varandra men går i fält att skilja genom att studera. När föder huggormarna sina ungar? Parningen sker i slutet av april till slutet av maj och beroende på vädret under sommaren kan födseln ske från slutet av juli till slutet av augusti.


Det finns dock också individer som saknar sicksack-bandet. Majoriteten av huggormar föds med en ljusare färg men blir mörkare med åldern. Det är dock inte så enkelt som det låter, eftersom en del djur som föder levande ungar, i själva verket lägger ägg.


Så är fallet med huggormen.

Hos djur som föder levande ungar ”på riktigt”, utvecklas den befruktade äggcellen till ett foster inne i mamman, och det bildas varken hinnor eller skal runt ägget. I Sverige finns tre arter av orm – huggorm , snok och hasselsnok. Det ser ut som om huggormen skulle föda levande ungar, men det är inte riktigt så.


Det är bara huggormen som är giftig för människan, även om de andra också kan bitas. Mot slutet av våren efter att parningen är över söker sig huggormen från övervintringsplatsen till födomarker som kan vara ängsmark eller åker, där de jagar sork och möss. Andra foderdjur är grodor och ödlor. En hona kan föda en eller två gånger under hennes relativt korta livsti c:a 6-år. Antalet som föds är oftast mellan 2-12.


Variationer förekommer. Du tittar förskräckt ner och ser en huggorm i den stövel du har försökt sticka ner foten i. Så kan en lugn tur i sommarstugan utveckla sig om du väljer att semestra i Norden, där huggormen hör hemma. I Sverige sätter huggormar varje år sina mm långa huggtänder i omkring 2människor och många av dem är turister.


Så gör inte en huggorm. Dessa verkar vara vanligare längre norrut. Den svarta huggormen har ökat i antal under de senaste decennierna.


De flesta huggormar har ett brett platt huvu avlång pupill och ett tydligt markerat mörkt sicksackband längs ryggen. Visste du att Stockholms skärgård är giftormtätast i världen? Detta tack vare ett stort huggormsbestånd som har hittat en idealisk plats i skärgården där naturliga fiender är få och det finns rikligt med föda.


Medan våra övriga ormarter (snok och hasselsnok) har runda pupiller.

Svarta huggormar är vanliga i vissa delar av landet. En svart och en brun huggorm värmer sig i den skira vårsolen. På våren när temperaturen stiger vaknar huggormarna ur sin vintervila. Eller på hösten om en brun huggorm ligger stilla intill en husgrun då är det troligen en dräktig hona osv. Gasning kan bli nödvändigt i vissa lägen tex om en huggorm som visar sig ena dagen i köksfläkten andra dagen i sprickor intil el kontakter.


Eller tex i badrums skåp för att sedan vara totalt osynlig. Den kan vara obehaglig att ha på tomten om där finns småbarn och hundar, men annars bör den lämnas i fred. Långbyxor ger ett visst skydd mot ormbett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg