onsdag 19 oktober 2016

Regler taksäkerhet 2015

Jämför pris på produkter och återförsäljare inom renovering och bygg. Hitta rätt produkt till rätt pris. Materialet bygger på Boverkets regler , Arbetsmiljölagen, Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS samt aktuella SIS- standarder och Europeiska standarder. I branschstandarden för taksäkerhet beskrivs vilka förutsättningar som behövs för säkra tillträdesvägar till tak, säker förflyttning och säkerhet vid fasta arbetsställen på tak. Vilka av Boverkets regler som ska uppfyllas är beroende på när byggnaden är uppförd samt om det har gjorts några ändringar senare som skulle kunna påverka kraven.


I Boverkets byggregler, BBR, finns regler om taksäkerhet för att förebygga fall.

Nya regler vid takarbeten: Förändrade regler gällande säkerheten i samband med takarbeten har införts. Nu är det inte längre tillåtet att under några som helst omständigheter att vistas på tak utan någon form av taksäkerhet och fallskydd. Flera myndigheter har regler som berör säkerhet på tak. Taksäkerhet – resultat från projektet BETSI, är en av dem.


De lagar och regler som berör taksäkerhet är något av en djungel. Däremot gäller inte djungelns lag om en olycka skulle inträffa. Då kan fastighetsägaren hållas ansvarig och det kan handla om mycket kännbara påföljder. Dessutom är det flera olika lagar och regler som kan vara aktuella i ansvarsfrågan, beroende på situation.


Särskilt fokus har lagts på att få fram underlag om skador och.

Undersökningen visar att i vissa fall är regelefterlevnaden låg, detta kan ha flera orsaker. TSK´s branschstandard för taksäkerhet sätter ribban när yrkesmän. Ta reda på vilka regler och föreskrifter som berör det aktuella. Vid fastsättning på vägg av profilerad plåt (min. tjocklek mm). Informationsskylt vid tillträde till tak och dokumentation om taksäkerhet.


Att gällande föreskrifter ändrats till råd innebär inte att kravnivån ändrats. Avsnitt 8:i BBR innehåller särskilda regler om taksäkerhet. Fastighetsägaren är ansvarig för att det finns taksäkerhet och att det underhålls. Boverket skriver regler om fasta takskyddsanordningar. Under byggtiden är byggherren ansvarig för att reglerna följs.


Den som monterar ska se till att taksäkerhetsutrustningarna monteras enligt anvisningarna. Arbetsgivaren är ansvarig för att den anställde har personlig skyddsutrustning och att den används. I begreppet ingår även säkra arbetsmetoder för takarbete. I vår branschstandard tar vi ett helhetsgrepp för att höja säkerheten vid takarbete.


Som husägare har man ansvar för at det är säkert att ta sig upp till husets tak och säkert att vara där. Följande skyddsanordning rekommenderas. Fasadhöjd högst m, med taklutning mindre än 6º.


Vi på Takskifferspecialisten har komponenterna samt kunskapen om hur man lägger ett säkert skiffertak.

Säkerheten på ett tak är viktig! Vi kan erbjuda specialanpassade konsoler som ger ett tätt tak, en större hållbarhet och en säkrare miljö i samband med montering av skiffertak. Det är helt enkelt vissa anordningar som villan måste förses med för att den ska anses vara säker på olika sätt. Den här artikeln kommer handla om just taksäkerhet och vad man som villaägare ska tänka på för att undvika skador och olyckor.


Rent allmänt kan dock sägas att taket ska vara halksäkert och att en normalperson inte ska kunna trampa igenom taket när de vistas på det. Reglerna ser lite olika ut beroende på hur högt huset är. Det ska också finnas vissa tillträdesanordningar och skyddsanordningar på plats, och dessa måste hålla god standard. Tänk på säkerheten på taket! Här finner ni våra viktiga utprovade lösningar för ett säkert tak.


Bärläktssteg mm läkt, cc 2mm. Men de nya reglerna är trots allt inte mer än rekommendationer och Kommunals ombudsman Jonny Jakobsson menar att det egentligen behövs ett starkare regelverk med ett lagstöd. Bygglagstiftningen, som villaägarna har att rätta sig efter, har ändrats med åren och Boverkets nya förordningar är inte retroaktiva. Vår långvariga och gedigna erfarenhet inom taksäkerhet ger dig de mest utvecklade produkter marknaden har att erbjuda.


Säkra leveranser Vi är väldigt måna om att göra våra kunder nöjda och vi vet hur viktigt det är kunna leverera snabbt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg