torsdag 13 oktober 2016

Förhållande efter otrohet

Förhållande efter otrohet

Här ska vi försöka reda ut hur det går att bygga upp ett förhållande igen efter otrohet. Finns det olika sorters otrohet ? Begå inte otrohet av hämnd bara för att ge igen på din partner. Acceptera att alla förhållanden förändras efter otrohet.


Sörj din relation som du skulle sörjt en älskad vän. Förhållanden handlar om tillit – och nu är denna tillit förlorad. Det sätter känslorna i gungning och kan resultera i en livskris som man inte kan bortse från, säger Bente Müller, barnmorska, sexolog och terapeut på Samlivshjelp. Uttryck dina känslor efter otrohet. Otrohet kan vara en stor utmaning för relationen.


Prata med din partner när du känner dig redo för det. Säg vad som sårar dig och vad du vill att de ska göra för att återfå din tillit. Efter otrohet är det viktigt att du uttrycker dina känslor med ord istället för gester och fysiska handlingar. Går det att lappa ihop ett förhållande efter en eller flera fall av otrohet ? Ett upplevt svek går dock inte obemärkt förbi. Min erfarenhet är att det antingen leder till separation eller så arbetar paret hårt och skapar tillsammans en bättre relation än de hade före otroheten.


Förhållande efter otrohet

Efter en konstaterad otrohet är det naturligt att känna svartsjuka och ett behov av att bevaka sin partner. Men när det rör sig om ett tvångsmässigt kontrollbehov, utan grun uppstår en helt annan problematik. Utan om att kortsiktigt få vissa känslor tillgodosedda, som bekräftelse på att man är attraktiv, längtan efter fysisk närhet och så vidare.


Det är förstås bättre för relationen att börja prata om problem som finns, utan att vara otrogen. Här berättar ett par och en kvinna om hur de blev lyckliga igen - på olika sätt. Men hur vet man om det är rätt att stanna eller gå efter otrohet ? Gör pyskologens test och ta reda vilken väg som är rätt. Gå vidare efter otrohet.


Hur kan man förlåta och gå vidare efter otrohet ? Upptäckten av otrohet – allt från hemliga sms, telefonsamtal, eller hemliga mail via internet – kan vara en extremt förödande upplevelse. Jag tillhör de bedragna. Men de olika typerna av otrohet har ofta tre saker gemensamt: hemlighetshållade, känslomässigt engagemang och sexuell ”alkemi”. Med andra ord är det inte så mycket ett visst beteende som utgör otroheten, utan graden av svek.


Om man älskar varandra och litar på varandra är risken för att bli bedragen mycket liten. I sitt arbete med parterapi har Esther Perel mött många som efter en otrohet känner sig djupt sårade förstås, men även lurade på sina egna upplevelser. För kanske är det just detta, att de minnen ni har tillsammans blir ifrågasatta när det uppdagas att din partner varit otrogen. Att bygga upp tillit i ett förhållande efter otrohet kan bara efter otrohet och bygga upp tilliten igen?


Förhållande efter otrohet

Det finns många som efter en otrohet Vi kan försöka Om du dock anser att sveket var en engångsföreteelse och du tror att det inte kommer att hända igen. Vi bidrar alla till problemen i våra relationer, särskilt när vi inte är medvetna om det. Därför kan vi också hjälpa till med att ställa saker tillrätta i vårt förhållande genom att bli mer medvetna och förändra vårt eget beteende. Efter den tiden har vi egentligen aldrig grälat på riktigt.


För min del omedvetet tror jag för att jag inom mig varit rädd för att hon skulle bli likadan igen så jag har burit min ilska inom mig. Som en rädd hare ungefär. För snart två år sedan hade vi ett gräl efter vi blivit osams utomlands. Vi bygger upp förenklade ursäkter kring otrohet , inte för att vi (vill jag tro) eller tycker att det är ok, utan mera för att det är ett jobbigt och på många sätt utmanande ämne att brottas med.


Det händer ju hela tiden” och ”Vad ska man göra? Man kan ju inte lägga sig andras förhållanden ”. De gamla föreställningarna om att otrohet automatiskt betyder slutet för en relation är inte längre självklara. Tvärtom kan en otrohet i stället rädda ett förhållande i kris. Efter en otrohet kan man plötsligt se sin partner med helt andra ögon.


De kan besluta att separera och avsluta förhållandet, eller att även fortsätta leva tillsammans. Oavsett, kan vissa vilja få hämnd genom att ha ett annat förhållande och leta efter sätt att åsamka partnern samma skada som de själva fått. Efter det uppbrottet tog det mig år innan jag var redo för att fundera över ett nytt förhållande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg