fredag 6 maj 2016

Söka ensam vårdnad tingsrätten

Om ni är oense om vårdnaden. Ansök gemensamt om skilsmässa. Om ni är oense om hur vårdnaden ska se ut och du vill begära ensam vårdnad så kan du lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. I detta fall kan det också vara bra att anlita en advokat. Tingsrätten beslutar sedan utifrån barnets bästa.


Målet är alltid gemensam vårdnad om det är till barnets.

Det kan också vara så att man anser att den andra föräldern inte är lämplig att fortsätta ha vårdnaden om barnet, på grund av psykiska problem eller våldsamhet. I sådana fall kan det vara läge att söka ensam vårdnad. Hur man ansöker om ensam vårdnad om ett barn är lite olika beroende på. Ensam vårdnad innebär att en föräldrar är ensam vårdnadshavare för ett barn.


Här kan du läsa mer om hur du kan göra för att få ensam vårdnad. Du får även information om vad ensam vårdnad rent faktiskt innebär. Blankett vid skilsmässa.


När man skiljer sig ska man fylla i en skilsmässoansökan till tingsrätten , blanketten Gemensam ansökan om äktenskapsskillnad (DV 163). Här fyller man i uppgifter om sig själva men även om eventuella.

Att ha vårdnaden om ett barn innebär att man har rätt att fatta alla beslut rörande barnet, till exempel var det ska bo och var det ska gå i skola, frågor om sjuk- och hälsovård mm. Det vanligaste är att föräldrar har gemensam vårdnad , vilket betyder att de måste fatta gemensamma beslut. Hur skriver man ansökan om ensam vårdnad ? Avtala om ensam vårdnad 5. Vårdnaden kan ändras från ensam till gemensam eller tvärtom genom att föräldrar avtalar om detta på familjerätten eller ansöker till tingsrätten , om de är överens.


Om båda föräldrarna yrkar ensam vårdnad för egen del måste tingsrätten bestämma att en av dem ska få ensam vårdnad. Om någon av föräldrarna yrkar att tingsrätten ska döma på så sätt att den gemensamma vårdnaden ska bestå kan tingsrätten döma till gemensam vårdnad mot den andras vilja. I rättegången går man igenom dessa utredningar, man hör båda föräldrarna och även vittnen kan bli hörda. Därefter lägger tingsrätten en dom efter två till tre veckor.


Hela processen kan ta från sex månader upp till två år. Utgångspunkten är att gemensam vårdnad är det bästa för barnet. Ibland är det dock inte förenligt med barnets bästa att föräldrarna har ett gemensamt vårdnadsansvar. Den gemensamma vårdnaden kan upplösas på två grunder. Den första grunden är samarbetssvårigheter.


När man ansöker om ensam vårdnad bör man kunna påvisa att ensam vårdnad är det bästa för barnet. Ensamvårdnad inom äktenskapet En kvinna boendes i Sverige vill ha ensam vårdnad om barnen eftersom hennes man lever i Etiopien och inte får uppehållstillstånd i Sverige. Kvinnan stämmer sin make och anser sig rätten att ha ensam vårdnad om barnen, tre och sju år gamla.


Nu har domen fallit i Varbergs tingsrätt. Den fastställer att pappan ska ha ensam vårdnad om barnet.

Mamman får enbart träffa deras son varannan helg, torsdags till måndag plus vissa lov. Gensvaret var varierande – vissa tingsrätter återkom med flera protokoll och andra inget alls. Alla inkomna protokoll var heller inte användbara för uppsatsen utan enbart de som innehåller interimistiska yrkanden om ensam vårdnad var intressanta. Går den andra föräldern emot sin ansökan så måste en domare klarlägga vad som ska hända med vårdnaden i rätten.


Dock innebär inte ensam vårdnad att bara den förälder som har vårdnaden har rätt till umgänge med barnet – barnets behov ska så långt det är möjligt tillgodoses. Vid gemensam vårdnad måste man även besluta om var barnet ska bo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg