onsdag 18 maj 2016

Chans att bli gravid ålder

Från kr - Alltid Fri Frakt. Hur stor chans är det att du blir gravid om du har sex precis vid ägglossningen? Hur många månader kan man förvänta sig att det ska ta? Vad är oddsen att man blir gravid om man har sex regelbundet?


Man brukar säga att chansen att bli gravid ligger runt procent varje månad om man försöker bli gravid och har sex vid ungefär rätt tidpunkt – vid ägglossning. Av de kvinnor som blir med barn har ungefär hälften blivit gravida under de första 2-månaderna. Länge har man sagt att män kan vara hur gamla som helst men ändå få barn. Man har med detta också dragit slutsatsen att mannens ålder inte påverkar dina chanser att bli gravid.


Nu vet man att även mannens ålder spelar in och kan påverka dina sannolikheter att bli gravid. Fruktbarheten försämras redan från års ålder. Genomsnittsåldern för förstföderskor är år. Hela tiden blir det fler par som upplever ofrivillig barnlöshet. Här kan du läsa om vid vilken ålder du är allra mest fruktbar och vid vilken ålder chansen för att bli befruktad minskar.


Den biologiskt mest gynnsamma åldern att få barn är mellan och år för kvinnan, och före år för mannen. Kvinnor över års ålder har ofta svårt att bli gravida. Blir man alltid gravid om man har sex vid ägglossningen?


Nej det blir man inte. Och detta även om man träffar ägglossningen spot-on! Läs mer hur stor chans det är att bli gravid beroende på ålder. När ska man söka hjälp? För bara några år sedan ansågs mannens ålder irrelevant för kvinnans chans att bli gravid och få ett friskt barn.


Nu kommer allt fler studier som visar att så inte är fallet. Ju äldre mannen är, desto större är risken. Det senaste beviset kommer, lite överraskande, från en afrikansk ökenfågel. Problemet med procentsatser vid olika åldrar är ju att det inte säger någonting alls om just dina chanser att bli gravid. För vissa är chansen väldigt mycket större, för andra är den obefintlig.


Själv hade jag väldigt svårt att bli gravid när jag var i års åldern. Att börja göra ägglossningstester så snart du börjar försöka bli gravid hjälper dig att förstå din menscykel och att snabbt identifiera eventuella oregelbundna cykellängder. Ett ägglossningstest kan inte lugna all stress du känner, men det kan ge dig tillförsikt om att du maximerar dina chanser att bli gravid. Före års ålder blir procent av paren gravida inom ett år om de har regelbundet sex och inte använder preventivmedel. Vid års ålder har frekvensen sjunkit till procent och efter är det bara cirka en procent som blir gravida per år.


Chans att bli gravid ålder

En 40-åring har chans för att bli gravid på naturlig väg per cykel. Och en 45-åring har chans. Så chansen faller markant med åldern – men omvänt så är detta också mycket individuellt, så vissa kvinnor på kan mycket väl ha en fertilitet som är bättre än en 25-årings. Alla par är unika, och chansen att bli gravid efter en IVF behandling beror mycket på ålder och orsak till barnlösheten. På Sophiahemmet lägger vi mycket energi på att anpassa behandlingen till parets situation och behov.


Om man skulle råka bli gravid vid din ålder är risken för missfall mycket stor. Men det finns också kvinnor runt som både blivit gravida och sedan fött friska barn. Man brukar säga att när menstruationerna upphört helt sedan ett år tillbaka och kvinnan är mer än år, så finns det inte längre någon risk för graviditet. Om du träffar rätt med ägglossningen så varierar din chans att bli befruktad beroende på hur gammal du är. Men med åldern minskar chansen.


Chans att bli gravid ålder

Det är mycket som ska klaffa, inte bara tajmingen för själva samlaget. Tajmingen är förstås viktig, ägget lever mellan och timmar och spermierna kan i vissa fall leva upp till dygn, men 2-dygn anses som normalt. Detta är vanligare när man blir äldre och är inget att oroa sig för. Oftast blir blödningsmönstret lite oregelbundet också. Om menscykeln är väldigt oregelbunden kan det bli svårt att pricka ägglossningen och därmed bli gravid , och då bör man i förebyggande syfte kontakta en gynekolog för utredning.


Chans att bli gravid vid 38? Jag läste någonstans att det bara är chans att bli gravid när man är år, som jag är nu. Det låter ju botten, ingen idé att försöka alls nästan. Dessutom är missfallsrisken förhöjd.


Det finns hormonrubbningar som gör att det inte blir någon ägglossning. Då går det inte att bli gravid genom vaginalt samlag. Man ser att en minskning av förmågan att bli gravid börjar redan i 30-årsåldern, och vid år är det betydligt svårare.


Det går inte att öka antalet ägg med medicin. Risker och komplikationer ökar med stigande ålder – både för både kvinnan och barnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg