tisdag 31 maj 2016

Sorgbearbetning faser

Sorgbearbetning innebär att finna en ny mening att leva, utan att vara rädd för att bli sårad igen. Sorg Sorg är alla de känslor, tankar, kroppsliga reaktioner och förändrade beteenden som du kan få vid en förlust eller förändring av något slag. Sorgens olika faser Sorgens olika delar Regina Birkehorn har bidragit till VIMIL genom att skriva om de fyra olika faserna : chock-, reaktions-, bearbetnings- och nyorienteringsfasen. Chockfasen När man råkar ut för det mest hemska och det man minst kan ha kontroll på, nämligen att någon dör. Det är då man kliver in i chockfasen.


Sorgbearbetning faser

Anders Magnussons metod för sorgbearbetning. Magnussons föreläsningar baseras på The Grief Recovery Metho som John W. James från det amerikanska institutet skapat. Andra myter om sorgbearbetning. Det finns flera andra myter om hur man ”borde” bearbeta sorgen.


Föreställningar uppstår för att vi inte vet hur vi egentligen borde hantera en förlust, och de råd vi får (och ger) går mest ut på att distrahera eller vilseleda den sörjande. Tidigare har sorg beskrivits som något som följer vissa bestämda faser. Nu utgår forskningen från en modell där den som sörjer pendlar mellan två lägen.


Det ena läget kännetecknas av förlusten. Det andra läget kännetecknas av den nya tillvaron utan den som har dött. Det som ständigt dyker upp i våra tankar, det som pockar på uppmärksamhet, det är det som beror på ofullbordad kommunikation. Man har kvar en känslomässig energi kring de här minnesbilderna.


STEG 1: Rita ett förlustdiagram I denna övning går du igenom ditt liv för att identifiera alla dina tidigare förluster. Välj sedan ut den förlust som idag hindrar och begränsar dig mest. I dessa faser har man kommit över det allra värsta och börjar se framåt. Under bearbetningsfasen accepterar man så småningom det som skett, och kan till och med börja intressera sig för tidigare aktiviteter.


Under nyorienteringen klarar man sedan så sakta att ta in sin sorg och förlust i den egna livshistorien. Sorg efter en avliden familjemedlem, kär vän eller husdjur, kan förutom sorgen, ge skul ältande tankar, vrede, sömnlösa nätter och förvirring. Programmet för sorgbearbetning är en kurs i hur Du bearbetar och förlöser Din sorg efter dödsfall, separationer eller andra förluster. Kursen är utformad för att ge Dig kunskap om hur Du kan förlösa Din sorg så att Du åter kan delta helt och fullt i livet.


Du får tillgång till alla minnen utan smärta eller energiförlust. Faser vid sorgbearbetning Varje sörjande är speciellt, och vi sörjer alla på olika sätt. Ibland kan du få skuldkänslor om du till exempel skrattar eller har roligt fastän du sörjer.


Kom ihåg att sorgen faktiskt kan kännas lättare om du då och då kan tillåta dig att göra sådant som du njuter av eller tycker om. Acceptans fasen en strimma av hopp projiceras och personen börjar tro på sig själv. Verkligheten och livets fakta accepteras och personen rör sig framåt med det här livet. Denna fas kan vara uppenbart när personen börjar bete sig normalt och deras resultat i kontoret har förbättrats avsevärt.


Den här metoden är, namnet till trots, ett äkta glädjeverktyg för mer sinnesro och mer vardagsglädje! Under gånger och med mig som tryggt stö rustar jag dig med ny kunskap, nya perspektiv och hållbara verktyg som lär dig att hantera dina förluster på ett helt nytt sätt och på egen hand i framtiden. En rad författare, psykologer, hjärn- och psykologiforskare, psykiatriker med flera gästar.


Sorgbearbetning faser

Oxazepam i dos 5-mg har en mil men ofta effektiv, ångestdämpande effekt utan besvärande biverkningar. Att gå igenom faserna i den ordning som den står beskriven är heller inget som är lika för alla människor. Du kan pendla mellan de olika faserna eller så kan de överlappa varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg