torsdag 12 maj 2016

Ekonomiskt underlag rättshjälp

När du får besked om att du får rättshjälp ska du själv betala en del av kostnaderna. I § finns bestämmelser om övergång av rättshjälp till dödsbo. Rättshjälp får även beviljas ett dödsbo om det finns synnerliga skäl.


Det ekonomiska underlaget räknas fram med hänsyn till din inkomst, förmögenhet, försörjningsbörda och skulder. Ekonomiskt underlag Er möjlighet att erhålla rättshjälp och den rättshjälpsavgift ni skall betala beräknas utifrån ert ekonomiska underlag.

Underlaget utgörs av er beräknade årsinkomst sedan hänsyn tagits till främst underhållsskyldighet, förmögenhetsförhållanden och skuldsättning. I lagens § framgår att det är den rättssökandes ekonomiska underlag man tittar på för att avgöra om rättshjälp ska beviljas eller ej. Alltså räknar man inte på hushållets sammanlagda inkomster. När kan jag få rättshjälp ? Istället talar lagen om ekonomiskt underlag.


Exakt hur man beräknar det ekonomiska underlagen kan du se nedan. Avgiften för dödsbo som beviljas rättshjälp bestäms efter vad som är skäligt med hänsyn till dödsboets och dödsbodelägarnas ekonomiska förhållanden. Om rättshjälp övergår till ett dödsbo beräknas rättshjälpsavgiften med ledning av den avlidnes ekonomiska underlag.

Närmare bestämmelser om hur det ekonomiska underlaget beräknas finns 5i-§§ dessa. Vid beräkning av underlaget tar man hänsyn till summan av inkomster, försörjningsbörda, förmögenhet och skulder. Ditt årliga ekonomiska underlag får ej överstiga 260. Man tar din inkomst och subtraherar den med din försörjningsbörda (dina barn).


Därefter så tar man din förmögenhet och subtraherar den med dina skulder. Fram kommer då ditt ekonomiska underlag och skulla detta ligga på en summa överskridande 260. Dock kan dödsbon i vissa fall få rättshjälp.


Man beräknar det ekonomiska underlaget genom att addera summan av din för förmögenhet och dina tillgångar minus försörjningsbörda och skulder. Vem har rätt till rättshjälp ? Med ekonomiskt underlag avses i rättshjälsplagen den rättssökandes beräknade årsinkomst sedan hänsyn tagits till underhållsskyldighet, förmögenhetsförhållanden och skuldsättning. Om den rättsliga angelägenheten uppkommit i den fysiska personens näringsverksamhet krävs särskilda skäl för att rättshjälp ska beviljas. Avgift för rådgivning utöver en timme skall avräknas från den lägsta avgift som anges i andra stycket 2–6.


För att få rättshjälp får Du heller inte ha ett ekonomiskt underlag (dvs. summan av Dina löneförvärv, försörjningskostnader, förmögenhet i övrigt och skulder) som överstigsr 260. Det resterande beloppet, den så kallade rättshjälpsavgiften, betalar du själv till ombudet. Rättshjälpsavgiften varierar mellan - procent av kostnaderna beroende på ditt ekonomiska underlag.


En privatperson kan under vissa omständigheter få rättshjälp om inte ekonomisk hjälp kan ges på annan väg. Beviljas Du rättshjälp betalar Du viss procent i rättshjälpsavgift beroende på vilket ekonomiskt underlag Du har.

Du lämnar uppgifterna om din ekonomi på heder och samvete vilket gör att du kan bli återbetalningsskyldig om du lämnar felaktiga uppgifter. Uträknat enligt formeln: Inkomst – försörjningsbörda (barn), förmögenhet – skulder = ekonomisk underlag. Om tvistens värde bedöms som lägre än vad rättshjälpens kostnad förväntas bli. Du måste vanligtvis vara privatperson som saknar försäkring (och saknar rättsskydd). Om du kan få rättsskydd via en försäkring, får du inte rättshjälp.


Ditt ekonomiska underlag är dina tillgångar minus dina skulder och eventuell försörjningsplikt till. Detta innebär ett möte med en jurist där man går igenom din dotters situation och behovet av rättshjälp , hon står själv för kostnaden för rådgivningen, se och §§ RHL. Avgiftens storlek beror på dina ekonomiska förhållanden. Du får inte rättshjälp för hjälp med upprättande av handlingar såsom testamente, äktenskapsförord eller gåvohandling.


Den som beviljas rättshjälp måste själv bidra med en rättshjälpsavgift. Det är en viss procent av de faktiska kostnaderna. Ju högre inkomst man har desto högre blir rättshjälpsavgiften.


Rättshjälpen är begränsa vid ett ekonomiskt underlag överstigande ca 260. Av betydelse för om rättshjälp kan beviljas är vilken typ av ärende som Du behöver hjälp i. Beroende på ditt ekonomiska underlag fastställs en procentsats som du själv ska betala till din advokat. Resterande del av arvodet betalas av staten genom rättshjälpsmyndigheten. Under vissa förutsättningar kan du få rättshjälp av staten om tvisten inte omfattas av rättsskyddet i dina försäkringar.


Den som inte är svensk medborgare och som varken är eller tidigare har varit bosatt i Sverige får beviljas rättshjälp endast om angelägenheten ska behandlas i Sverige och om det finns särskilda skäl (§ rättshjälpslagen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg