torsdag 30 april 2015

Sorg vid separation

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Förenklat kan man säga att du, om du kände dig trygg och älska har en grundläggande känsla av tillit med dig. Du kan fortfarande känna sorg i en separation , men du har en tillit till att saker och ting ordnar sig. Om du kände dig otrygg och övergiven som liten drog du förmodligen slutsatsen (som barn ofta gör) att felet låg hos dig.


Vissa känslor blir så laddade att man får överdrivna reaktioner vid minsta antydan om att man har hamnat i en liknande känsla igen. Att gå runt med en massa instängd frustration och sorg kan också visa sig fysiskt genom exempelvis spänningar i kroppen och migrän.

Eva berättar att vi redan från födseln är oerhört känsliga för stressen av att skiljas från den som står oss närmast. Därför är det inte konstigt att vi upplever en separation i vuxen ålder så smärtsam som vi gör. En separation skapar stress livet ut, även om vi skiljer oss för att vi känner att det är rätt beslut. Kan berätta att sorgen vid en separation kan följa exakt samma mönster som sorgen efter ett dödsfall. Efter jag dumpats för en annan efter år ihop, o flyttat hemåt , dog först min mor sedan min far under året som följde.


Faserna gick in i varandra, efter separationem var framförallt morsan svår, hon höll ihop familjen. Poeterna hade inte helt fel: man kan faktiskt dö av ett brustet hjärta. Det kallas för Broken Heart Syndrome, och symptomen liknas vid en hjärtinfarkt.

Framför allt är det kvinnor som drabbas – hela procent av fallen. Om vi tittar närmare på anknytningsteorin kan vi förstå separation som en sorgeprocess i tre faser. Problemet är att de tre faserna ofta kommer och går vid en stark separation. Du får ofta ambivalenta känslor, som både förlänger din sorgeprocess och komplicerar den. Ja, en hel del snurrar faktiskt till det, om och om igen.


Lägg din hand på den plats på kroppen där du känner emotionell smärta: ”Här gör det ont. Här känner jag sorg , ilska, ensamhet” etc. Tillåt dig själv att känna, utan att censurera.


Kom ihåg att det är du som håller i ”fjärrkontrollen” och bestämmer om och när du vill avsluta den här övningen. Man kan likställa det med en situation där vi ber en alkoholist, som jobbar med att bli av med sitt missbruk, att sitta med en flaska vin framför sig vid middagen varje kväll. Det kommer garanterat inte att minska den personens sug efter alkohol, tvärtom!


Det vi behöver göra är att undvika allt (!) som har med exet att göra. Tack och lov är barnen vuxna, en utflugen och en fortfarande hemma boende. Deras reaktioner har väl varit sorg och ilska.


Vi pratar om det och de stöttar mig så gott de kan, men jag vet att de tycker det är jobbigt. Vaknar ofta med tårarna rinnande. Man skulle nästan kunna tro att skilsmässor blivit vardagsmat.

Bara hälften av alla äktenskap varar tills döden skiljer makarna åt. Sorg vid självmord Sorg vid självmord blir ofta komplicerad. Eftersom självmord fortfarande är ett tabubelagt område som ofta ger upphov till rädsla, osäkerhet och undvikandebeteende i omgivningen är det vanligt att förlustdrabbade efterlevande upplever att de får dåligt stöd både hos vänner och professionella.


Sorg är alla de känslor, tankar, kroppsliga reaktioner och förändrade beteenden som du kan få vid en förlust. Sorg kan vara olika för olika personer men kan också variera mycket hos en person. Det kan vara smärtsamt, jobbigt och tröttande med sorg. De flesta människor upplever sorg åtminstone någon gång i livet. Och att de nyseparerade vuxnas nyfunna livs­glädje ofta efter något år landar i en livslång sorg.


Och den sorgen handlar inte om att man har blivit brutaldumpa lider av separationsångest, eller har gått på samhällets fixering vid tvåsamhets­normen och därför känner sig totalt mal placé och utböle. Många situationer i livet kan leda till smärta, depression eller sorg. Vid någon punkt kommer du uppleva sorg. Oavsett orsaken rekommenderar vi att du läser följande tips om att övervinna sorgens fem faser.


Familjerådgivaren Helen Ahlström möter många som brottas med sina bilder av hur ”ett bra liv” ska se ut. En skilsmässa tvingar fram sökandet efter en ny identitet. När vi är i kris är det lätt att fastna i sorgen över det som varit. Vi tenderar att hålla hårt i det kända när det okända skrämmer. Att uppleva sorg är mer än att bara vara ledsen.


Det är en naturlig känslomässig reaktion på en stor förlust som ett nära dödsfall eller en separation. Sorg kan även utlösas vid stora livsförändringar som att barnen flyttar hemifrån, man förlorar jobbet eller går i pension och inte längre känner sig behövd. Jag känner ingen skuld för att jag lämnat honom, däremot en sorg att vi körde vårt förhållande i botten.


Det är precis som du skriver, jag kände mig inte sedd av honom, ivarje fall inte med ömhet och respekt. Dags att släpa mig upp och möta en ny dag, jag vet positiva tankar gör alltid dagen bättre, fast ibland är det svårt. Sen kan det hjälpa att se separationen som ett sorgearbete, vilket det är. Och ett sådant går upp och ner. Känslorna går över och sorgen ändrar skepnad.


Svenska Institutet för Sorgbearbetning hjälper dig som drabbats av sorg efter dödsfall, separation , skilsmässa, depression, utbrändhet eller andra förluster. Du får hjälp med ditt sorgearbete med hjälp av en beprövad metod för sorgbearbetning. Om du i ditt arbete möter sörjande erbjuder vi även handledarutbildning i sorgbearbetning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg