onsdag 22 april 2015

Är högst i världen

Detta är en lista över världens högsta byggnader. Med byggnader menas byggnadsverk med regelbundna våningar. Tv-torn, brotorn, master och andra byggnadsverk som till delar kan innehålla våningsplan ingår alltså inte i listan över världens högsta byggnader.


Burj Khalifa är med sina 8m inte bara den högsta byggnaden i världen , utan även den högsta konstruktion människan någonsin byggt. Det finns nämligen en handfull radio- och TV-master högre än 6m, men den högsta mast som byggts, Warsawas radiomast, var endast futtiga 6m hög (innan den kollapsade).

Världens högsta IQ-värde Vi har samlat några av historiens och nutidens smartaste personer - utifrån IQ. Till genierna räknas både Leonardo da Vinci, Mozart och Olof Palme - men även actionhjälten Dolph Lundgren och sångerskan Shakira har en extremt hög IQ. Byggnaden håller rekord för världens högsta klocktorn, och världens största urtavla.


Abraj Al-Bait är ett komplex där det finns konferenscenter, bönhall, varuhus, lägenheter och hotell, och är beläget i Mekka, Saudiarabien. Byggnaden har 1våningar och designades av Dar Al-Handasah på uppdrag av Saudi Binladin Group. Många vet att Mount Everest är världens högsta berg.


Några vet att Kär tvåa. Men den tredje högsta toppen?

Länderna med högst skatter i världen OECD har rankat de länder som betalar högst skatt beräknat på BNP. Observera att detta inte är skatt som betalas in av privatpersoner utan inkluderar alla företag och statliga skatter också. Det är 2procent över den genomsnittliga årslönen i världen som helhet.


Den amerikanska riksbanken lämnade styrräntan oförändrad den maj – men ligger fortfarande betydligt högre än Sverige. Bild: TT Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa. Här är världens längsta man, Robert Wadlow, tillsammans med sin far.


För hundra år sedan var svenskar längst i. El Salvador, tillsammans med de övriga länderna i den s. Antalet våldsbrott, rån och överfall är högt, och rättsliga och polisiära myndigheters kapacitet och resurser för att stävja brottsligheten är otillräckliga. Inför VM värderades Harry Kane högst av alla världens fotbollsspelare av ansedda CIES Football Observatory. Men trots skytteligaseger i världens största turnering har han nu blivit nedpetad från tronen – av Kylian Mbappé.


Samtidigt är Cristiano Ronaldo utanför topp tio efter Juventus-flytten. USA dominerar listan över bolagen i världen med högst marknadsvärde. Bland de tio största bolagen är åtta amerikanska. Amerikanska Apple är världens största bolag med ett börsvärde på 7miljarder euro.


Fyra jättar står för en dryg majoritet av utsläppen: Indien, Kina, USA och EU.

Indiens utsläpp väntas öka med procent, Kinas med USA:s med samtidigt som prognosen är att EU utsläpp minskar med procent. Koldioxidutsläppen i den resterande delen av världens länder väntas öka med procent. I lägre hastigheter används endast elmotorn vilket innebär att bränsleförbrukning och utsläppsnivå då är lika med noll.


Så snart extra kraft behövs, under acceleration eller i högre hastigheter, kopplas bensinmotorn automatiskt in. Danmark har högst timlön inom EU, euro i timmen – vilket är gånger mer än Bulgariens euro i timmen, EU:s lägsta timlön. Om man räknar in hela Europa har både Schweiz och Norge dock högre timlöner än Danmark. Sverige hamnar på tredje plats inom EU, och på plats fem inom hela Europa. Det visar en sammanställning av marginalskatter som jämför beskattning av höga inkomster i länder.


I de flesta höginkomstländer är suicidtalen dock högst bland personer över år och lägst bland de unga. I nästan alla länder dör mer än dubbelt så många män som kvinnor i suicid. Suicid är fortfarande tabu i många delar av världen och i vissa länder är suicid till och med olagligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg