torsdag 12 september 2019

Våld i nära relationer hjälp

Att bli utsatt för våld påverkar hälsan. Våldet kan vara både psykiskt, fysiskt och sexuellt och kan förekomma i alla slags relationer. Våldet kan ge akuta fysiska skador, men också olika typer av långvariga besvär.


Det finns hjälp att få för att ta sig ur relationen och för att må bättre. För dig som utövar eller riskerar att utöva våld.

Vad känner du till om våld i nära relationer ? Operation kvinnofrid har gjort en kort film som riktar sig till personer i som utövar eller riskerar att utöva våld i nära relationer. Syftet med filmen är att motivera målgruppen till att söka hjälp att förändra sitt våldsamma. Alla barn kan få hjälp via Bris, Barnens rätt i samhället. Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejourer i Sverige, har cirka 1jourer över hela landet.


Hitta din närmaste här. Män som utsatts för våld i nära relation kan få hjälp av Akillesjouren. Du som är orolig för någon i din närhet kan får stöd och hjälp och du som använt våld i en nära relation kan få hjälp att ändra ditt beteende.

När utredningar om vårdna boende och umgänge pekar på att det kan ha förekommit eller förekommer våld i familjen är det också viktigt att informera ansvarig enhet eller tjänsteman inom nämnden om att det kan behöva göras en utredning enligt 11kap 1§ och 2§ SoL. Men det finns hjälp att få och det går att må bättre. På brottsofferjouren får du som utsatts för våld i nära relation hjälp och stöd.


Läs mer om barns reaktioner av att leva i familjer där det förekommer våld här. Har du utsatt din partner eller någon annan närstående för våld eller är rädd för att du ska göra det? Känner du någon som lever i en våldsam relation och vill ha information om vad du kan göra åt det? Det kan handla både om heterosexuella och samkönade relationer. Den vanligaste formen av våld i nära relation är en man som utövar våld mot en kvinna som han har eller har haft ett förhållande med.


Eftersom det finns känslomässiga band blir det svårare för den som utsätts att göra motstånd eller bryta upp. Våld i nära relationer är ett stort och allvarligt samhällsproblem. Hur ska du som arbetar med människor ställa frågor om våld , hur kan du bemöta, vilken hjälp finns att få? Denna kurs är framtagen för att utbilda många samtidigt och kan vara utgångspunkt för att skapa bättre rutiner på arbetsplatsen.


Be om hjälp om du är orolig för någon, om du själv är utsatt eller om du utsätter någon annan. Vilken hjälp kan du få? Om du blir utsatt för våld av en närstående kan du vända dig till relationsvåldsteamet i kommunen.


Relationsvåldsteamet arbetar med personer över år som utsätts för våld i nära relationer och hedersrelaterat våld.

Kontakten är frivillig. Du som lever i en relation där du utsätts för hot och våld av närstående kan få stöd och hjälp av Öppenvårdsmottagningen. Våldet kan innebära att du är kontrollera kränkt, hotad eller utsatt för fysiskt våld. Om det är akut, ring Polisen på 112.


Våld och förtryck kan drabba alla, oavsett kön, ålder, religion, sexualitet eller etnicitet. Du har alltid rätt till hjälp. Du behöver inte säga vem du är. Våld kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt eller materiellt.


Du kan vara kvinna, man, barn eller ungdom. Ibland kan våldet vara så kallat hedersrelaterat våld. Vi kan hjälpa dig med till exempel skyddat boende och kontakter med sjukvår polis och andra myndigheter om det behövs.


Inom Västerås stad finns också Centrum mot våld i nära relationer. Här krävs inte beslut från socialtjänsten för att du ska få hjälp och här finns råd och stöd för att du ska kunna ta dig ur din situation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg