torsdag 19 september 2019

Sockerberoende symptom

Bota ditt sockerberoende på min. Det kan vara ett tecken på ett sockerberoende. Kurera tog sig en pratstund med Fredrik Paulún, som är en av Sveriges mest kända näringsfysiologer.


Här berättar han om hur du vet att du är sockerberoende , om avgiftningssymtom och ger tips på nyttigare söta alternativ. Här är tecken på att du kan vara sockerberoende : DailyMail: The Signs You Could Be a Sugar Addict.

Studier visar att socker kan vara väldigt beroendeframkallande, så det är någonting som ska tas på allvar. Speciellt med tanke på att det i många fall leder till flera olika sjukdomar (inklusive fetma). Enligt RSB, Riksförbundet för sockerberoende , kännetecknas ett sockerberoende av toleransökning, kontrollförlust och fortsatt användande trots negativa konsekvenser, det vill säga samma symptom som nikotin- alkohol- eller drogberoende. För vissa människor är socker mycket farligt och för andra inte fullt så farligt.


Stora mängder är inte nyttigt för någon, men många kan nyttja sötsaker måttligt utan negativa konsekvenser. Detta är viktigt att inse. Jag har precis insett att jag är sockerberoende , jag har alla symptom som omnämns.


Jag tänker ständigt på de två oöppnade chokladkakorna i skafferiet, inköptes förra veckan, och jag tänker ständigt på att kommande lördag ska jag ta några rutor och få i mig lite sött.

Som grädde på moset går den i skov och blir dödlig till slut, även om det kan ta många år. En sockerberoende dör av de följder man får av ett obehandlat beroende och det kan vara hjärt- och kärlsjukdomar, metabola syndromet, autoimmuna sjukdomar, diabetes typ stroke, depressioner och så vidare. Matberoende – och därmed också sockerberoende – har påvisats hos människa både genom förändrat beteende och förändrad kemi i kroppen. Argument mot: En människa som upplever sig som sockerberoende vill sällan ha rent socker, utan socker i kombination med andra ingredienser som i exempelvis i bullar, läsk och godis. När spelmissbruk blev en del av beroendefamiljen fanns farhågor om att det skulle öppna för andra ”s”, närmare bestämt sockerberoende och shoppingberoende.


Men sockerberoende har, trots en flitig användning av begreppet, aldrig godkänts som diagnos. Problem med att svälja påverkar hur maten rör sig från mun till mage. De inkluderar en uppsättning olika tillstån men de har gemensamt att de påverkar sväljprocessen. Dessa tillstånd har inte bara olika källor, utan kan även resultera i olika symptom. Om du har många av dessa symtom och beteenden kan det vara tecken på att du är sockerberoende och mår bra av att trappa ner eller sluta med sötsaker.


Det gäller särskilt de sista fem punkterna som handlar om beteendet. Rensa bort allt socker ur kylskåp och skafferi. Teorin att socker är starkt beroendeframkallande bygger på att vårt biologiska arv kan avgöra hur sockersugna vi blir.


Att vara sockerberoende , eller att ha ett starkt begär efter sötsaker och snabba kolhydrater är det många som tampas med. Vitt socker är ren energi som inte bidrar med någon näring och som i längden kan leda till hälsoproblem. Resultatet blev att procent svarade Ja, definitivt, procent Nej, men jag har svårt att låta bli godis och sötsaker och procent Nej, sockerberoende finns inte.


Vill du få en ännu tydligare bild och bättre förståelse för sockrets inverkan och påverkan på oss, läs denna intressanta text om hur vi påverkas av socker.

Vi vänjer barn vid socker och den söta smaken i allt tidigare åldrar. Våra hjärnor älskar socker. Lundaprofessorn Charlotte Erlanson-Albertsson varnar för sockerberoende. KI-professorn och drogforskaren Johan Franck menar att beroende är fel ord. Kicken från naturliga belöningar är en krusning på ytan i jämförelse med den eufori som artificiella droger ger.


Fenomenet är dock kontroversiellt och har inte officiell status som sjukdom. Sockerberoende är ett tillstånd av beroende av socker i alla dess former samt snabba kolhydrater. Ett så kallat sockerberoende bör inte jämställas med andra typer av klassiska beroenden så som alkohol, tobak eller narkotika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg