tisdag 10 september 2019

Vad händer med huslån vid separation

Ansök om bolån hos Skandia. Ju fler banktjänster hos oss – desto lägre ränta! Skaffa lånelöfte redan idag. Med ett lånelöfte från Nordea kan du agera när du hittar rätt objekt.


Viktigt att veta vid separation.

En separation är aldrig lätt och även juridiken kring den kan verka snårig. Hur delar man upp egendomen? Vad händer med era lån och vem har rätt till vad ? Här reder vi ut vad som gäller. Hur göra med huslånet vid separation ? Om man äger ett hus som införskaffats tillsammans och den ena bor kvar efter separation , hur funkar det då?


Engångskostnaderna vid separationen kan bli större än man räknar med.

Exempel på engångskostnader är nya möbler, nytt porslin, flyttkostnader, flyttstädning, eventuellt inköp av ytterligare en bil. Fråga: Jag undrar hur det fungerar med samboskap och bostadsrätt. Jag och min partner funderar på att köpa något ihop.


Jag ärvde en summa pengar för flera år sedan och tänkte använda det till min halva av kostnaden. Min sambo måste däremot ta ett banklån – vad händer om vi separerar? Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning.


Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning. Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. Regler om separation Med en separation menas att ett par som lever tillsammans som sambor flyttar isär. Andra exempel på när ett samboskap upphör är om samborna gifter sig eller någon av personerna dör.


Att flytta isär med hus kan vara lite knepigt. Många undrar vad som händer med bostaden och andra gemensamma fastigheter när man separerar från sin make eller maka. Vem har rätt till bostaden när man separerat? Och hur kompenseras den andra parten?


Hur ta över bolån vid separation med sambo? Har en fråga gållande min pojkvän.

De hade köpt en gemensam villa,bägge stod för lånen. Vid separationen har hon EJ köpt ut honom,lånen har bara skrivit över på henne,då banken sa att det vart så man gjorde. Om du bor kvar själv i den tidigare gemensamma bostaden under tiden ni letar nya boenden kan det bli dyrt om du förväntas betala hela boendekostnaden.


Vi har inte hunnit renovera så mycket och värdet på huset har förmodligen inte stigit, snarare tvärtom då det är mycket halvgjort. Vi vill så fort som möjligt skriva över allt med huset på honom Hur funkar allt? Vad skulle det innebära om min man köpte ut mig? Skulle jag själv kunna låna upp till 2-miljoner?


Juristen Molly Malm svarar. Vill du också ha svar på en fråga? I varje fall blir vad A lägger till bodelningen kr. Banken brukar ha koll på det här och kan hjälpa er med vad som gäller eller så får ni kontata en. En medlåntagare kan vara exempelvis en maka eller make, sambo eller annan nära anhörig.


Att ha medlåntagare är framförallt vanligt vid huslån och billån. Vad innebär det att vara medlåntagare? Vid vinstberäkningen ska du räkna ifrån den latenta reavinstskatten som ditt ex tar över om han löser ut dig ur huset. Vad ska man tänka på som medlåntagare vid bolån? Vad som händer formellt är att han tar över hela fastigheten genom bodelning, inte genom försäljning.


Kan ni inte samsas om husets marknadsvärde kan ni anlita två mäklare och på så sätt få fram ett medelvärde. Vi pratade med advokat Stefan Häge vid Kriström Advokatbyrå om hur du bör reglera samägandet av ett hus vid giftermål, vad som händer vid en eventuell skilsmässa om ni inte reglerat samägandet och annat som är viktigt att tänka på vad gäller hus och bohag vid en skilsmässa. Ofta kräver banken ett sådant avtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg