måndag 16 september 2019

Vem får hyresrätten vid skilsmässa

Men det finns undantag. Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. Det finns olika faktorer som påverkar bedömningen av vem som har störst behov.


Nedan följer en rad exempel på vad som kan påverka bedömningen om vem som har störst behov av hyresrätten. Er respektive ekonomi kan dock få betydelse vid fråga om vem som bäst behöver just hyresrätten , se mer om detta nedan!

Då sker enligt följande. Vid en bodelning får man inte ta upp en hyresrätt som tillgång eftersom att värdet inte kan realiseras på den vita marknaden. Eftersom att hyresrätten ligger i centrala Stockholm bör det vara lätt för makarna att på laglig väg byta sig till två mindre lägenheter. Det är mycket svårt att få ett hyreskontrakt i staden och varken Carin eller Alisa har råd att köpa en lägenhet. Så säger lagen: När sambor som skaffat bostad tillsammans separerar gäller som vid skilsmässa att den som bäst behöver lägenheten får bo kvar.


I samband med skilsmässan dyker det upp en del frågor angående hemmet. Hyresrätt och skilsmässa , vem får lgh?

Om paret har skrivit ett bodelningsavtal delas de egendomar som paret köpt tillsammans upp beroende på vem som har det största behovet. Skulle sen en av dem få mer av de gemensamt köpta egendomarna, så står den ena den andra i skuld. När kan jag köpa ny bostad? Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger va vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation.


Spar kvitton på vad ni betalat och gör gärna en lista på vem som köpt vad. Du ärver inte din sambo. Vid en skilsmässa sätter bodelningsavtalet punkt för er ekonomiska förbindelse rent juridiskt och redogör vem som ska ha vad. Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån.


Ni listar, var och en för sig, er egendom och drar av eventuella skulder. Så här går ni tillväga. Vid en separation är det den av er som har det största behovet av bostaden, oftast den som har vårdnad av barn, som har rätt att få bostaden på sin lott i bodelningen. Sambolagen ger även utökat skydd om bostaden är hyresrätt eller bostadsrätt.


Om det är ett hus eller stor lägenhet kan ni försöka möblera om och få varsin del med separata rum. Det är inte en perfekt lösning, men om det är möjligt kan det ge er chansen att hitta bostaden ni söker efter.

Statistik från Statistiska centralbyrån visar att fler kvinnor än män väljer hyresrätt vid separation. Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Den enklaste lösningen är om man själva kommer överens om vem som skall bo kvar. Kan man inte komma överens och båda parter vill bo kvar så görs en rättslig prövning av vem som har störst behov av bostaden.


Den som bäst behöver bostaden eller bohaget har rätt att få den på sin lott om det anses skäligt och den andre sambon har naturligtvis rätt att få betalt för sin andel. Antingen kan betalning ske med pengar eller med annan egendom ur det gemensamma bohaget. Han äger gården och där är vi överens. Jag har inte fått lov att komma till gården efter att jag blev ombedd att flytta och man har upplyst mig om att de kan åberopa hemfridsbrott. Vem behöver bostaden mer?


Vid bodelningen görs en behovsprövning. Den av makarna som har störst behov av bostaden och bohaget har ofta rätt att få behålla den. Det har då ingen betydelse vem som äger den eller vem som står på hyreskontraktet.


Den som har vårdnaden om eventuella barn anses i princip alltid ha störst behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg