tisdag 26 mars 2019

Stöd ensamstående förälder

Man kan vara ensamstående förälder till ett barn som har större behov än barn i samma ålder brukar ha, till exempel om man har ett barn som har en funktionsnedsättning. Föreningen Enastående Föräldrar Tillsammans blir det lite enklare och lite roligare! Följ med på läger och aktiviteter med andra ensamstående föräldrar. Stöd till barn som anhöriga är ett lagstadgat ansvar för hälso- och sjukvården och en viktig uppgift för socialtjänsten, förskola och skola.


Många barn växer upp i en familj där det förekommer våld eller där en förälder missbrukar, har psykisk ohälsa, lider av en allvarlig sjukdom eller plötsligt avlider.

Stöd kan behövas även om barnet eller den unga inte bor hos eller har umgänge med den förälder som har missbruksproblem. Att få bra och samlad information om den hjälp man har rätt till och de möjligheter som finns är många gånger avgörande för att man ska orka vara en bra förälder till sitt barn. När en förälder som får cancer är ensam om huvudansvaret för barnet eller barnen, blir läget svårare än om det finns en frisk vuxen i familjen. En ensamstående mamma som fick bröstcancer gjorde en överenskommelse med en väninna.


En eftermiddag i veckan gick den tolvåriga dottern till väninnan efter skolan. Barn till ensamstående föräldrar löper tre gånger så stor risk att hamna i fattigdom som de barn som har samboende föräldrar. Men det finns hjälp och stöd att få.

Organisationen Makalösa Föräldrar samlar ensamstående över hela landet och erbjuder samtalsgrupper, föreläsningar och sociala aktiviteter. Om du är ensamstående förälder kan vänner och familj vara ett viktigt stöd. Kanske delar du och din partner fortfarande mycket på ansvaret men det finns ändå situationer där det skulle kännas bra att någon annan fanns till han eller hur? Information för dig som har barn men inte lever ihop med den andra föräldern.


Om underhållsbidrag, beräkning av underhållsbidrag, underhållsstö personligt webbmöte, samarbetssamtal och saker som kan vara bra att veta om du separerar eller är ensamstående med barn. Tyvärr brister samhällets stöd till ensamstående föräldrar. På år har underhållsstödet höjts med 1kronor. Sveriges Makalösa Föräldrar. Allt för ofta glöms barnen bort i föräldrarnas vårdnadstvist.


Det gör att barnen Läs mer om Lyckade skilsmässor ger gladare. Det finns många olika sätt att få stöd som ensamstående förälder. Här kan du lära dig mer om hur du får en bättre ekonomi som en ensamstående förälder.


Ensamstående förälder. Som ensamstående förälder kan det vara tufft att klara vardagen på grund av flera olika faktorer. Allt fler barn växer upp utan att en av deras föräldrar är närvarande i deras liv.

Att växa upp med en ensamstående förälder. Mängden skilsmässor ökar. Både kvinnor och män bestämmer sig allt oftare för att skaffa barn själva och då antar de rollen som ensamstående förälder.


Att då vara den andra föräldern , den friska, ställer krav på att samtala med barnet med stor respekt om den sjuka föräldern. Om ditt barn behöver extra stöd. För många barn som har en förälder med en psykisk sjukdom räcker det med att få stöd av sina föräldrar eller någon annan person som barnet känner. Som frågan lyder, vilka bidrag finns det man kan söka när man blir ensamstående med barn och vart vänder man sig?


Stiftelser med ändamål att ge ekonomiskt stöd åt behövande och ensamstående kvinnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg