måndag 18 mars 2019

Läsa vidare efter samhällsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande gymnasieprogram. Efter programmet är du väl förberedd för att plugga vidare om du vill det. Du får även kunskaper i lärande, ledarskap och kommunikation.


Här kan du läsa mer om inriktningen Beteendevetenskap. För att jag vill plugga vidare efter gymnasiet och ämnena här intresserar mig mer än de på till exempel Naturvetenskapsprogrammet.

Vad är det bästa med din utbildning? Att det är mycket självstudier, man får en tid att passa och jobbar själv fram till den. Om du väljer att istället arbeta efter gymnasiet har du sedan möjlighet att söka till yrkeshögskola och läsa inriktning stödpedagog.


Läser man samhällsprogrammet har man i princip stängt alla dörrar till sådant som har med teknik och naturvetenskap att göra, såvida man inte läser extra efteråt på något basår eller så. Tänk på att det finns många andra yrken man kan få. Det är svårt att säga om du kommer att tjäna mer pengar om du läser vidare än om du låter bli. Det finns många andra faktorer som spelar in.


Dessutom finns det en del jobb som kräver ganska lång utbildning, men som ändå inte ger särskilt höga löner.

Orange: Du kommer inte att kunna läsa in hela behörigheten inom programmet och inriktningen utan måste läsa utökat program (beslutas av rektor) eller komplettera efter gymnasieskolan. Du kan läsa en del av behörigheten du behöver om skolan erbjuder kurserna. Högskoleprovet = en extra chans att komma in och det är även en bra merit att skriva in på sitt CV när man söker jobb. Resultat av högskoleprovet gäller (i formell mening) enbart vid ansökan till svenska högskoleutbildningar men det kan också vara en extra merit vid ansökan till yrkeshögskoleutbildning och när man söker jobb.


Efter utbildningen kan du läsa vidare på högskola och universitet med en framtid som exempelvis kommunikatör, projektledare, pressekreterare, PR-konsult, kommunikationsstrateg eller arbeten inom turism- och besöksnäring. Beteende-inriktningen på samhällsvetenskapsprogrammet passar dig som vill lära dig om olika aspekter av vårt samhälle samt utveckla ditt goda ledarskap. Om du väljer att läsa en yrkesutbildning inom beteendevetenskap kan du rikta in dig mot coachning, psykoterapi, samtalsterapi eller någon kognitiv behandlingsmetod.


De pågår under allt från några veckor upp till flera terminer och är ofta lätta att bygga vidare på i takt med att du blir allt mer erfaren. Här lär du dig att kritiskt granska, tolka och bearbeta information. Du jobbar med modern utrustning och ställs inför kreativa utmaningar!


Hör dig för med studie-och yrkesvägledaren på din skola om du kan läsa utökat program. Annars kan alternativet vara att läsa kurserna på komvux från det att du fyller år(då söker man via sin hemkommun). Samhällsprogrammet Med Samhällsprogrammet på Katedral blir du rustad att möta dagens informationssamhälle. Hoppas du hittar ett alternativ som passar dig, lycka till och ha en fortsatt fin helg!


En elev som har börjat läsa på ett nationellt program har rätt att fullfölja sin utbildning. Det innebär att en elev kan fullfölja sin utbildning efter denna fyllt år.

Barn- och fritidsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med barn, ungdomar och vuxna. Du får lära dig om människor i olika åldrar och med olika förutsättningar. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa kurser för att studera vidare på högskolan.


SLU erbjuder många program och ett stort antal kurser för dig som är intresserad av att läsa vidare Vi har program på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg