onsdag 6 mars 2019

Smärtstillande gravid

Ibland kan du behöva ta smärtstillande läkemedel under den tid när du ammar. Det kan till exempel vara vid huvudvärk eller feber i samband med en förkylning. Då kan du ta smärtstillande och febernedsättande läkemedel som endast innehåller paracetamol. Exempel på sådana läkemedel är Alvedon och Panodil. Två nyare studier av effekterna av paracetamol på individers utveckling har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden.


Läkemedelsverket bedömer tillsammans med de andra europeiska myndigheterna vad forskningsresultaten kan betyda för användningen.

När du är gravid är det viktigt att du alltid berättar det när du har kontakt med vårdpersonal eller köper receptfri medicin på apoteket. Nästan alla läkemedel passerar över till moderkakan och kan påverka barnet, även om långt ifrån alla är skadliga. Du bör också vara försiktig med naturpreparat under den här tiden.


Ont i huvudet eller värk i ryggen – kan man äta Alvedon och andra värktabletter när man är gravid eller är det farligt för fostret? Vi frågade Läkemedelsverkets experter. Vet ni om det finns något starkare än typ alvedon man kan ta fast man ammar? Jag riskerar att behöva göra en liten operation,. Dessa påverkar även ditt tandkött som under graviditeten kan bli lättblödande, mörkrött och svullet (graviditetsgingivit).


Tandköttet är under denna period även extra känsligt för inflammationer.

Sedan nio månader tillbaka har du successivt vant dig vid att vara gravid och det kan hända att det känns lite konstigt just nu, – både fysiskt och psykiskt. Nu behöver kroppen läka och det är extra viktigt att ta hand om sig själv. Därefter kan du börja tänka på att komma i form. Ett annat sätt att ta reda på samband mellan läkemedel och fosterskador är att följa en grupp gravida kvinnor som får ett visst läkemedel och jämföra med en grupp gravida kvinnor som inte får detta läkemedel.


Bedömningen av undersökningarna försvåras i båda fallen av att även andra faktorer kan ge missbildningar. Kan man ta Alvedon när man är gravid ? Alvedon är ett smärtstillande preparat som innehåller det verksamma ämnet Paracetamol. Länge har man ansett att Alvedon är något man kan ta även när man är gravid. På senare tid finns det dock forskning om säger motsatsen.


Grattis - du är nu gravid i vecka och har inlett den 2: a trimestern! Fostrets olika organ fortsätter att växa, men organens arkitektur är lagd. Det betyder att skada på grund av läkemedel, infektion och liknande efter denna period inte ger missbildningar. Gravida som behöver ta smärtstillande eller febernedsättande tillfälligt rekommenderas istället att använda paracetamol, som är ett bättre alternativ.


Stockholms läns landsting har ett nationellt uppdrag att samla information om läkemedel och fosterpåverkan. Därför ska du som är gravid vara försiktig med mediciner och vid tillfällig smärta försöka lindra med andra smärtstillande metoder, som till exempel vila, avslappning eller massage. Det menar barnmorskan Jane Fogelström.


Det generella rådet är att undvika alla mediciner när du är gravid. PDB har snabb verkan och god smärtstillande effekt, och kan komplettera andra smärtlindrande metoder under öppningsskedet. Den ger ofta en dämpad krystreflex och man riskerar att få en forcerad krystning på grund av att man krystar på kommando under handledning av barnmorskan.

Har ett tillstånd med svåra smärtor vilket gör att jag måste äta Morfin dagligen för att överhuvudtaget ta mig upp ur sängen. Nu är jag lite orolig, även om både läkarna och min mvc säjer att det inte är någon fara för barnet så undrar jag ifall det finns flera som ätit starka mediciner under grav. I över år har Gravid varit en informations- och inspirationskälla för gravida kvinnor. Gravida kan använda smärtstillande medicin som Paracetamol, men du bör kontakta läkare om du har behov av medicin längre än en vecka.


Förändrad smakupplevelse. Många gravida berättar att de plötsligt inte klarar av att äta vissa matvaror, till exempel kaffe eller stark mat. Allt för dig som är gravid. Inte bara för kvinnan som är gravid utan även för alla blivande pappor, farbröder, morfar, med flera.


Att vara gravid och vänta barn är en fantastisk upplevelse som alla borde få lov att vara med om. Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel. Risk finns att fostret påverkas.


Rådgör därför alltid med läkare före användning av Morfin Meda under graviditet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg