torsdag 14 februari 2019

Vad gör pensionärer om dagarna

TA har på familjesidorna en reportageserie som heter Pensionärsliv där vi möter aktiva lokala pensionärer. Vi tog oss därför till Lillevångskolans och Pilevallskolans fritidsgårdar och frågade barn vad de vet om pensionärer och vad man egentligen gör om dagarna när man inte längre arbetar. Visst det är kul att vara pensionär men det finns också saker som sätter hinder. Alla kan inte vara en ”pigg pensionär ” eller ha en ekonomi som är tillåtande för eventuella resor eller bygga om projekt. För syvende och sist handlar det om vad man får kvar efter skatt som pensionär.


Om man känner att man riskerar att hamna eller har hamnat i den situationen, är Kerstin Hellstrands handfasta råd: Försök att inse att livet kommer att bli annorlunda och undersök möjligheten att kanske kunna gå ner i arbetstid en tid innan pensioneringen.

Gör en lista över vad du vill göra som pensionär. När vi gräver ner oss i alla dessa ” om ” så lägger vi lyckan någon annanstans. Men när vi kommer varandra lite närmare, ser vi att vi alla har liv fyllda av både glädje och sorg. I dag kan jag säga att jag är tacksam över livet jag fick. Och den tacksamheten har inte att göra med om jag är rik eller fattig, sjuk eller frisk.


Skriv en bok till barnbarnen där du berättar om vad du varit med om i livet. Du får hjälp att skapa boken om du går in på sajten tillminabarnbarn. Rensa bland de oviktigare sakerna så att det inte blir så mycket kvar för släkten att ta hand om.


Bara för att du slutat jobba betyder inte det att du ska gå omkring i morgonrock hela dagen.

Gör ett veckoschema och planera in någon aktivitet varje dag. Har du möjlighet att skaffa hund är det ett bra sätt att tvingas strukturera upp dagarna. Om jag absolut inte hade något att göra och hade svårt att få dagarna att gå så hade jag tagit bussen till ngt naturreservat med min hund och promenerat.


Det fyller många timmar. Vad är en pensionär och vad gör de om dagarna ? Prins Philips nya liv som pensionär – det här gör han om dagarna. Vad gör pensionärer på dagarna ? Medan hon är iväg låter hon maken njuta av sin pensionerade tillvaro och göra lite vad.


Hur gör man för att bli pensionär , vad måste jag tänk på. När skall jag gå i pension, här får du hjälp att bli pensionär. Bli senior i samhället.


Jo, vi gör ungefär samma som den arbetande befolkningen minus arbete. Upptäck idéer om Roliga Skyltar. Ja vad gör man egentligen på dagarna.


Efter att ha jobbat i år har man blivit pensionär. Men det är väl konstigt att dagarna bara rusar iväg, utan att man egentligen inte vet vad man gör. Går upp, tvagar sig, bäddar, käkar frukost samt tar en rejäl promenad.


Lunch, och sedan hittar man på något.

Ja dagarna rusar iväg. Kan gå opp mitt i natten och kolla bloggar fr Europa (jag är timmar efter er) och sen gå och lägga sej igen – om man vill. För ack, vad tid det går åt att leta.


I dag fick jag för mig att jag skull ta in ett foto av vår hemhjälp Mariann, Gick ner i källaren och började letandet. Gick ett varv i åtskilliga kartonger. Inget lönearbete med andra or även om jag vill. Dock ska jag nu med hjälp av LSS komma ut och göra någonting ändå, så jag får Något att göra på dagarna.


Om Morgon i PKronoberg. För mig och många som läser det här förefaller det vara en underlig fråga och min sarkastiska ådra får mig att se ett visst mönster bland dem som frågar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg