tisdag 12 februari 2019

Sluta p piller biverkningar

Anledningarna att sluta med P - piller varierar. Kanske har du bestämt dig för att försöka bli gravi kanske är du singel och känner inte att du behöver preventivmedel just nu eller kanske känner du av biverkningar från hormonerna som påverkat humör eller viktuppgång. En lång rad studier har utförts för att undersöka frågan om p - piller och viktökning, och slutsatsen är att moderna p - piller inte leder till ökad vikt. P - piller ökar risken för stroke bland kvinnor som har migrän med aura (förstadium med syn- eller känselpåverkan), och ska därför inte användas av dessa kvinnor. Du kan sluta med dina p - piller när du vill och det som händer då är att din ägglossning inte längre hämmas utan din menscykel återupptas igen.


Kombinerade p - piller och minipiller.

Alla p - piller ger förstås inte samma och inte lika många biverkningar. Om du idag äter ett p - piller som du upplever att du får biverkningar av ska du kontakta din gynekolog och be om att få byta. Du kanske ska byta från p - piller med två hormoner till ett minipiller med ett hormon om det passar dig. Här kommer lite glädjebesked. Jag tyckete att ALLA jag pratade med som hade slutat med p - piller vaknade på nätterna med mensvärk så man trodde man skulle dö, eller svimmade av mensvärk.


Då man slutar med p - piller är det relativt vanligt med en känsla av lätt nedstämdhet, fetare hy, humörsvängningar men att oförklarligt gå upp i vikt trots god kosthållning och träning har jag ingen erfarenhet av. Att försöka hålla en sådan jämn nivå och rytm gällande sömn, kost, träning och lyssna på kroppen är mitt. Vilka biverkningar är vanligast att man får när man slutar med p - piller ?

Hur har era kroppar reagerat? Bröstcancer har upptäckts något oftare hos kvinnor som använder p - piller än hos kvinnor i samma ålder som inte gör det. Om kvinnorna slutar med p - piller minskar risken gradvis så att den efter år är densamma som hos kvinnor som aldrig använt p - piller.


Jag råkade också ut för en massa förändringar i kroppen när jag slutade med p - piller efter års knaprande på dem. Det tog runt månader för det värsta att lugna ner sig och 7-månader innan allt var stabilt i kroppen igen. Använd klart den karta som du håller på med och börja sedan inte med en ny karta om du vill sluta äta p - piller. Du kan sluta mitt i en karta, men då kan du få lite oregelbundna blödningar den första tiden efteråt. Det är viktigt att du börjar använda något annat skydd mot graviditet direkt om du inte vill bli gravid.


Följande gäller allmänt för p - piller : Viktökning finns inte dokumenterat som biverkning till något av p -pillerna på marknaden. Ger hos de flesta kvinnor ingen påverkan på sexlust eller sexuell funktion. En del kvinnor får större bröst vid användning av p - piller på grund av östrogenstimuleringen.


Minipiller är ett läkemedel för kvinnor som du äter varje dag. Till skillnad från P - piller , innehåller minipiller bara hormonet gestagen. Sv: Effekter av sluta med p - piller Jag fick samma biverkningar av p - piller. För mig fungerade tyvärr inte kopparspiral Jag fick så fruktansvärt ont! Att ha sex var inte att tänka på.


Jag hade den i ca ett halvår (lite mera) och smärtan bara ökade och ökade. Bara ligga och ha ont.

När jag hade mens kunde jag inte göra något! P - piller kan öka risken för bröstcancer om du redan har genetiska anlag för bröstcancer. Du ska således undvika att äta p - piller om bröstcancer förekommer i din familj.


Det finns ändå viss kritik av forskning som tyder på förhöjd cancerrisk och i vissa studier har det inte framkommit något samband mellan bröstcancer och p - piller. Trots det valde hon att prova p - piller ytterligare en gång, men även då märkte hon av samma typ av nedstämdhet. För henne blev till slut lösningen att sluta med p - piller helt, ett beslut hon tog på egen hand.


Under den andra perioden hade jag en jättedipp. Att äta p - piller i flera år är inte mer farligt för hälsan, än om man äter dem en kort tid. Det och mycket mer berättade Lotti Helström i sitt.


Vissa kvinnor får ökad aptit, viktökning, akne, fett hår, ökad hårväxt, nedstämdhet, minskad sexuell lust, benkramper och humörförändringar, vilka anses främst bero på den gestagena komponenten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg