torsdag 21 februari 2019

Ishockey historia

Sven Tumba gör ishockey till folkets sport och Ulf Sterner blir första europé i NHL. Genom ett unikt arkivmaterial får gamla historier nytt liv. I Jens Linds och Albert Svanbergs dokumentär får vi följa med på en resa tillbaka där allt hände. Hans namn var John Jansson - ett namn som varje sann djurgårdare bör lägga på minnet. Nedan hittar du vår rapportering för de senaste årens hockey -VM komplett med matchresultat, tabeller, slutspelsträd och svenska trupper.


Föreningen som idag mestadels förknippas med ishockey tack vare spel i SHL startades inte tack vare en puck utan en fotboll.

Det hade gått dåligt för bandylaget och det var arbetsamt och dyrt att hålla en stor bandybana i skick under snörika vintrar. Man beslöt att dra sig ur seriespelet i bandy och i stället satsa på ishockeyn. Ishockey , ofta bara kallad hockey , är en lagsport som spelas på is. Mycket om Bajens hockey finns här, men vi blir aldrig mätta.


Vi uppmanar fortfarande alla som kommer förbi den här sidan, att kolla efter i källaren om det inte finns en gammal klippbok, några matchprogram, bilder eller precis vad som helst som rör Hammarby Hockeys historia. Klubben har spelat i tolv SM-finaler och har kammat hem sju SM-guld så här långt. Här har vi samlat det mesta och bästa som har hänt i klubbens historia. Ishockeyns väg in i folkhemmet Att introducera ishockey i Sverige var ingen lätt match.


Historik: Ishockeyns födelse i Växjö.

Växjö har starka traditioner gällande ishockey och vinteridrott. Det finns en tidig skridskokultur i staden, vilket man bland annat kan se på gamla foton där mycket folk åkte skridskor på den frusna Växjösjön. Men ishockeyn hade redan slagit igenom med dunder och brak i distriktet och följande säsong startade Gästrikeserien och då var GGIK med.


GGIK startade nu ett seniorlag, som spelade i den nystartade Gästrikeserien. Serien delades in i tre divisioner. Brynäs vann slutspelet före Huge och Sandvikens IF. Den augusti sökte man medlemskap hos Svenska Ishockeyförbundet och dessutom anmälde man ett lag till seriespel. Sovjetunionen vinner guldet.


April - I Västtyskland spelas första dam-EM i ishockey. Finland vinner före Sverige och Västtyskland. Mars - I Kanada avgörs historiens VM i ishockey för damer.


På Trängen arbetar 2ledare ideellt med att utveckla över 6barn och ungdomar varav runt är tjejer. Hockey Ungdom fostrar morgondagens stjärnor. Bortsett från några slitsamma år i division har det alltid varit folkfest när Örebros främsta vintersportlag beträder isen. Vilket lag av dessa fyra har flest SM-guld?


NyheterHur bra är du på svensk hockeyhistoria? Jag var lite orolig för hur folk skulle reagera när man sticker ut hakan och gör något om ishockey och framför allt hockeyns historia eftersom det finns många historier och flera av dom är inte med här. Vilken historia berörde dig mest vid sidan av det du berättat?


Varje lag i fotboll och ishockey behöver vissa typer av spelare.

Salming var ett fantastiskt fint möte. Först två judar som forwards, eftersom det enligt lag är förbjudet att förfölja dem. Anfallet förstärks även med en svarthya en kines, och en indian, för att bli mer färgstarka.


JVM-profiler vi minns:Pelle Lindbergh, Tomas Sandström och Peter Forsberg. På annandagen startar junior-VM Men minns du har det har gått i tidigare JVM. Utan ceremonier invigdes banan med improviserade byalagsmatcher som bidrog till att intresset för ishockeyn blev ännu större. Imorgon är det äntligen dags för säsongens första lördagsmatch (på hemmaplan)!


Almtuna IS gästar NHK Arena och även denna match har vi nedsatta priser på. Samtliga sittplatser kostar 1kr samtidigt som platserna på Västra stå kostar kr - Ta chansen att ta med familjen, vänner eller kollegor på hockey till ett riktigt bra pris!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg