onsdag 27 februari 2019

Hsp personlighet

Om du är en högkänslig person eller har ett högkänsligt barn har du kommit rätt! Tanken med den här webbsidan är att informera om just högkänslighet. Högsensitiva personer har ett rikt inre liv.


Några få intryck kan starta en hel film på den sensitivas inre bildskärm. Den amerikanska psykoterapeuten och forskaren Elaine N. Den vetenskapliga termen är ”SPS – Sensory Processing Sensitivity” vilket syftar på den mest grundläggande kvalitén hos högkänsliga personer – det djupa bearbetandet av intryck.

HSP och vill ta reda på hur väl det stämmer överens med din personlighet ? Eller är du säker på att detta passar in på dig, men vill veta vilken grad av högkänslighet du har? Personligheterna är ofta så annorlunda att besvikelser och missförstånd blir vanligt förekommande. Alla dessa saker orsakar stort lidande i slutänden. HSP är sällan krävande när det gäller vården, klagar vanligen inte på sina förnimmelser och kräver inte de andras uppmärksamhet. HSP :s organism är känslig och reagerar känsligt på yttre och inre stimuli (av genetiska – inte av psykologiska – orsaker), betraktar den högkänsliga sig i allmänhet – om han sköter om sig – som fullständigt frisk.


Det kallas även för HSP , highly sensitive people (högkänsliga personer), och det är ett personlighetsdrag som är en stor tillgång om man lär sig att hantera det – och omgivningen. HSP – högkänslighet – Sanna Ehdin. HSP -personer är introverta och gillar inte att vistas bland folk.

Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap. Mellan till procent av alla människor anses vara”högkänsliga”. Högkänslighet (engelska: Highly sensitive person, eller HSP ), är ett karaktärsdrag, som även omnämns som högsensitiv. Fackbegreppet för personlighetsdraget är sensorisk bearbetningssensitivitet (sensory processing sensitivity, SPS). Begreppet myntades av Dr.


En del människor föds med en hög känslighet för sin omgivnings signaler. Elaine Arons självtest är en något förenklad version av hennes ”27-item SPS scale” ( HSP -skala) , som används i forskningssammanhang för att avgöra i vilken mån en individ är högkänslig eller ej, och som är ett resultat av empirisk forskning. Inte vara så empatisk, inte reagera på omgivningen och inte känna så mycket. HSP är ingen diagnos, utan ett karaktärsdrag som man föds med.


Jag vet ingen och har inte själv hsp men så intressant ändå för alla man möter i sitt liv på olika sätt. Du vet, röd grön blå eller gul. Jag funderar kring om hsp ofta faller inom gröna.


Jag är en solklart röd person. Hon tar ett par djupa andetag och rör sig mot bordet där de andra sitter, men vägen dit känns lång. Personlighetstypen HSP Högkänslig Person Läs en beskrivning om denna personlighetstyp nedanför.


Du kan bli stressad av att göra saker utan att reflektera kring varför. En HSP person har ett djup som kan vara svårt för andra att förstå sig på och har ofta ett behov att dra sig undan sociala sammanhang för att hinna samla sig från alla intryck och hinna ikapp sig själv.

Det är lätt att en HSP personlighet får stämpeln av att vara annorlunda, tillbakadragen och kanske till och med blyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg