tisdag 19 februari 2019

Huggorm simma

Ett Hem Fritt Från Ormar. Kan huggormar klättra i träd? Huggormar kan klättra men gör det sällan. Det är klart att de inte kan. Det kan de inte bita igenom.


Pojken ska ha berättat att han hade sett en cirka en meter lång huggorm simma i vattnet.

Flera andra badgäster ska också ha bekräftat att man såg ormen i vattnet. Såg ut att må bra – Pojken behandlades omedelbart och togs till sjukhuset. Du tittar förskräckt ner och ser en huggorm i den stövel du har försökt sticka ner foten i. Så kan en lugn tur i sommarstugan utveckla sig om du väljer att semestra i Norden, där huggormen hör hemma. Då det kan vara en huggorm du ska granska bör du vara försiktig, ett säkerhetsavstånd om minst en och en halv meter rekommenderas så att du inte blir biten.


Många möter huggormar när de är på badplatser och ormen är en mycket god simmare. Men du behöver inte vara rädd för att bli biten under simturen. Både huggorm och snok kan påträffas simmande men de rör sig på olika sätt.

En huggorm simmar på ytan, medan man hos en snok bara ser huvudet som sticker upp. Huruvida den bits i vattnet vet jag inte. Bettet är inte giftigt men man bör nog kolla stelkrampsskyddet efteråt. Senare på sommaren är huggormar svårare att hitta. Snoken bits mycket sällan men kan göra det.


Då söker de sig till stränder och våtare marker. Förr var det dock vanligt att man slog ihjäl huggormar. I Sverige är alla ormar är fridlysta. Skolklasser kunde fara ut för att döda ormar på. Utbredning och systematik.


Dom blåser upp lungan o kan ses surfandes på sjön och simmar bra. Men dom verka inte vara lika bit benägena när dom simmar. Som fågel spillning kallas fekalier storlek varierande.


Räcker vanliga seglar stövlar vi ska gå i land på en ö där vi sett huggorm ? En huggorm kan man ibland komma ett par meter ifrån innan den sticker, snoken ringlar iväg innan man ens upptäckt den, ofta ser man bara när svansen försvinner in i gräset. Snokarna är också oftast smalare än huggormarna. Detta är inte riktigt sant vad beträffar huggormen.


De nordliga huggormarna tycks bli något större än de sydliga med längd upp till 90cm för honor.

Se en video med nordliga huggormar här. Parning (extern länk) Utseende. Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst.


Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av. Den kan vara obehaglig att ha på tomten om där finns småbarn och hundar, men annars bör den lämnas i fred. Långbyxor ger ett visst skydd mot ormbett.


Om ni skulle stöta på en orm i svenska vatten så är det förmodligen en snok och den ser er inte som en groda eller annat ätbart (även om man tycker att man simmar som en sådant) så varför skulle den ens tänka på att bita er. Hasselsnoken kan förväxlas med huggorm och många exemplar mister livet då de dödas av människor på grund av denna förväxling, trots att hasselsnoken inte är giftig som huggormen och är helt ofarlig för människan. Andra hot mot ormen är att den kan bli överkörd då den korsar vägar samt habitatförlust.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg