tisdag 19 februari 2019

Sälja fastighet till barn

Hos oss hittar du kommersiella fastigheter till salu. Hej, tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga. Vad ni kan göra är att antingen sälja fastigheten till era barn eller ge fastigheten i gåva till barnen. Det finns inget hinder mot att ni säljer fastigheten under marknadspris – ni (fastighetsägarna) kan själva sätta priset för fastigheten vid en försäljning.


Vi är barn varav det ena har valt att ta avstånd till föräldrarna sedan år tillbaka. Nu vill min far sälja huset till mig för en mindre summa pengar, då han har insjuknat i cancer och mor orkar inte sköta det, så jag som son har hållet huset flytande med renoveringar och städning osv i många år.

Hur fungerar arvsrätten i. Vid gåva av fastighet eller vid gåva som innebär att minderåriga barn också får en skul revers, till sina föräldrar måste en god man förordnas av överförmyndaren, för att ta emot gåvan eller att givaren utser en särskild förvaltare, t ex en nära anhörig. Får en förälder sälja hus till ett barn ? Det har vid moderns dödsfall upptäckts (fadern död sen år) att moderns sålt en fastighet till yngsta sonen utan äldre sonens vetskap. Gåva av fastighet är framförallt vanligt vid generationsskiften. För fastigheter gäller huvudsaklighetsprincipen, som innebär att överlåtelsen antingen ses som en gåva eller köp.


Vi går igenom vad som gäller för dig som vill ge bort din fastighet i gåva till t ex dina barn. Fastighet – gåva mot betalning?

Syskon sälja till högsta budet för att få ut så mycket arv som möjligt. Finns det mallar för sådant? Jag och mina syskon tänker olika i frågan. Vi vill att det ska gå rätt till.


Sälja fastigheten till sitt barn. Förutsättningar: Både barn och föräldrar har var sin fastighet sedan tidigare och kan därmed bägge göra rationaliseringsförvärv. Fall1: Pappan köper en grannfastighet för 4. Kan man ge bort en tomt i gåva och slippa skatten? Det kan finnas många anledningar till att man vill ge bort en fastighet. Ett dödsbo som har för avsikt att sälja fastigheten måste vara lagfaren ägare även om försäljningen sker till någon av dödsbodelägarna.


En fastighet som enligt villkoren i ett testamente ges ut till en person som inte är dödsbodelägare, anses förvärvad genom testamente, även om den getts ut mot ersättning. Det är ett sätt att se till så att ett barn som är gift får behålla hela den överlåtna fastigheten vid en eventuell skilsmässa. Det kan dock finnas fördelar med att fastigheten i stället är giftorättsgods.


Därför brukar man i gåvobrevet skriva att gåvomottagaren får göra om gåvan till giftorättsgods. Utgångspunkten vid försäljning av bostadsrätter eller lägenheter från ett dödsbo är att alla dödsbodelägare ska vara överens om att sälja. Men till skillnad från fastigheter som hus eller villor kan bostadsrätter eller lägenheter i ett dödsbo säljas utan att alla samtycker. Det innebär att barnet som då fått huset som gåva kanske måste lösa ut sina syskon, och det kan bli svårt om inte pengarna finns.


Om du vill skänka ditt hus till ett av dina barn är det därför bra att se till att du har lika mycket i tillgångar kvar att ge dina övriga barn.

Om ett barn ska ingå ett avtal så krävs förmyndarens samtycke. Förmyndare till ett barn är oftast föräldrarna. Skulle ett barn träffa ett avtal på egen hand är det ogiltigt som huvudregel, såvida inte föräldrarna godkänner det i efterhand.


Det spelar ingen roll om den andra parten, exempelvis en butik, är i god tro. Lån tas på hela beloppet. Ta reda på vilka avdrag som du har rätt till om du har renoverat.


Fyll i och skicka in uppgifter om försäljningen till deklarationen. Fundera på om du vill söka uppskov. Uppskov innebär att du har sålt en bostad med vinst och skjuter upp att betala skatt på hela eller delar av vinsten. Här hittar du även information om gåvobrev för pengar. Får barnet en fastighet , en bostadrätt en tomt eller om barnet i samband med gåvan tar över ett lån eller på annat sätt blir skuldsatt så behövs en överförmyndares samtycke till mottagandet.


Detsamma om du tänker inteckna eller sälja en sådan gåva. Om du redan nu är ensam lagfaren ägare till fastigheten behöver du naturligtvis inte söka någon ny lagfart. En separation börjar som bekant med att man skickar in papper och blanketter om äktenskapsskillnad till tingsrätten.


Har man inga barn under år tillsammans så är det inte mer komplicerat utan skilsmässan godkänns och man kan fokusera på bodelningen. Skall man skiljas med barn så läs här. Ni låser in era barn i en tvist och tvingar dem att sälja till taxeringsvärdet.


Om det blir en tvist, låt den nya generationen lösa den själv, säger Margareta Brattström, docent i civilrätt vid Uppsala universitet. Fritidshus går ofta i arv till flera syskon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg