torsdag 25 januari 2018

Lösningsfokuserat arbetssätt i skolan

Lösningsfokuserat arbetssätt i skolan

Ta kontakt med vännerna från skolan igen. Massor av foton och minnen! Hur viktigt det är med en hela skolan -ansats, med proaktiva förebyggande insatser samt arbetet med evidensbaserade supportgrupper i akuta situationer om någon elev har blivit utsatt. Ett terapeutiskt arbetssätt som utvecklats vid Brief Family Therapy Center i USA.


Lösningsfokuserat arbetssätt. Klicka här för mer information om. Jag tycker att jag med hjälp av lösningsfokuserat arbetssätt fått en massa verktyg som jag kan använda i vardagen i skolan för att nå längre med mina elever och kollegor, för att få en bättre tillvaro och för att känna en glädje över det jag gör.


Jag försöker vara mitt bästa jag varje dag! IDA ser möjligheter och letar efter resurser. IDA vill ge hopp vägleda till nya sätt att lösa saker på genom att titta på det som fungerar och stärka detta. Detta gör vi i enskilda samtal i klassrum. Ett exempel är UPS radio på en av skolorna.


Lösningsfokuserat arbetssätt i skolan

Att identifiera och sedan göra mer av det som fungerar är grunden i ett lösningsfokuserat arbetssätt. Den här boken handlar om hur man kan utveckla ett nytt arbetssätt för att hantera de långvariga problem som finns med mobbning i våra skolor. De lösningsfokuserade idéerna upptäcktes från början i en terapeutisk miljö för familjer i USA av Steve de Shazer och Insoo Kim Berg. Förstärkning av kunskap och trygghet för somalier i skolan. Syftet är att ta fram en modell som ska bidra till att minska betydelsen av en låg socioekonomisk bakgrund för barn med utländsk bakgrund att nå kunskapskraven i. Ett forskningsbaserat arbetssätt är en förutsättning för att lyckas med detta uppdrag, som är gemensamt för alla som arbetar i och har ansvar för skolor och förskolor.


På de här sidorna förtydligar vi vad det innebär och varför det är grunden för allt utvecklingsarbete i skolan. Det lösningsfokuserade arbetssättet har en lång och bred tradition i Västmanlands län. Skickas inom 3-vardagar. Kursen är lämplig för alla som arbetar med människor och vill lära sig något om lösningsfokuserat arbetssätt vare sig det arbetet görs inom psykiatri, barnpsykiatri, personalhälsovår socialtjänst, kriminalvår skola , kyrka, arbetsmarknadsverk, rehabilitering, organisationskonsulteri etc. Den som coachar ska, bildligt talat, ligga steget bakom den coachade, om coachen följer intentionerna inom lösningsfokuserat arbetssätt , enligt Holmberg.


I Coaching så står, bildligt talat, coachen bredvid den coachade. SAMS är skolans antimobbingteam och arbetar för alla elevers trygghet genom lösningsfokuserat arbetssätt och kamratstödgrupper. SAMS består av representanter från olika arbetslag och har möten varje vecka.


Vid indikationer på oro och missförhållande inom en elevgrupp tas problemet i första hand upp i arbetslaget. Alla elever ska ha samma möjligheter till delaktighet i sin lärmiljö – idag ser det inte ut så. Skolan tycks ha svårt att stödja delaktighet för elever med funktionsnedsättning, visar studier och uppföljningar. Ross Green talar om ett lösningsfokuserat arbetssätt gällande elever med beteendestörningar.


Boktips: Vilse i skolan , Explosiva barn. Det finns många framgångsfaktorer att ta med sig till det nya året. Arbetssätt som gagnar alla elever.


På Källbrinksskolan tänker vi att om vi anpassar lärande, miljö och teknik för elever inom NPF-spektrat redan från början, så är det ett arbetssätt som kommer alla elever till gagn. I vår verksamhet innebär det att vi har ett nyfiket, lösningsfokuserat och prestigelöst förhållningssätt. För att lyckas förbättra skolan behöver vi lära av andra som lyckats. De goda exempelen kan hämtas både från Sverige och från andra länder. Att få makten över sin egen skolsituation och att inga beslut fattas utan elevens egen vilja får en avgörande betydelse.


Utgångspunkten är ett lösningsfokuserat arbetssätt och inriktar sig på elevens styrkor, snarare än att fokusera på det som inte fungerar. Bråviksskolan är Norrköpings nyaste skola och ligger i ett naturskönt område nära Bråviken. Våra skoldagar präglas av nyfikenhet, upptäckarglädje och kreativitet.


Våga prova en större hatt” – våga växa lite till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg