onsdag 10 januari 2018

Ekonomiska rättigheter vid skilsmässa

Hitta Ekonomiska Rättigheter Vid Skilsmässa nu på Kensaq. I går skrev jag om ekonomiska fallgropar och här kommer en checklista för att få ekonomin att fungera så bra som möjligt under och efter en separation. Sätt av tider då ni pratar ostört om ekonomin. Försök sträva efter att göra det bästa möjliga av situationen för bådas bästa.


Lista saker som behöver göras och fördela.

Betänketid vid skilsmässa. En skilsmässa ska enligt huvudregeln beviljas omgående av domstolen. Från denna huvudregel finns det ett par undantag. PRAKTISKA FRÅGESTÄLLNINGAR VID EN SKILSMÄSSA.


Förutom att vara en emotionell process, så är en skilsmässa även en administrativ syssla – papper ska fyllas i, tillgångar ska delas. Det kan vara svårt att veta hur man ska göra eller var man ska börja, om man aldrig har gjort det förr. Ett bodelningsavtal är viktigt både för gifta och sambor vid en separation.

Vid skilsmässa Som huvudregel bör man alltid skriva ett bodelningsavtal i nära anslutning till skilsmässan annars finns risk för att ena maken eller makan flera år senare kräver en bodelning. Finns det barn brukar den som bor med barnen få behålla hemmet. Den andra maken måste förstås kompenseras ekonomiskt om det är en fastighet eller en bostadsrätt.


Pensionsrättigheter består av allmän pension, tjänstepension, privat pensionsförsäkring och individuellt pensionssparande. Hur dessa rättigheter ska behandlas vid en skilsmässa mellan makar är en fråga som fått uppmärksamhet efter de pensionsreformer som ägt rum i Sverige det senaste decenniet. Jo vi har lån på ca miljon, vid senaste värderingen blev det värderat till 1. Snabb guide - Så här skriver du ett bodelningsavtal Vad ingår i bodelning vid skilsmässa ? Så här fungerar bodelning vid skilsmässa Vilka skulder ingår i en bodelning? Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa ? När kan jag köpa ny bostad? Vid en skilsmässa får makar som tidigare bodelat under äktenskapet bodela en gång till om inte all egendom är enskild genom äktenskapsförord.


Bodelning görs också då den ena av makarna avlidit, om inte all egendom är enskild. Ger ni inget besked till tingsrätten inom ett år avskrivs ärendet och det blir ingen skilsmässa. Om barnen bor hemma och är under år får ni också alltid minst ett halvårs betänketid.


Vid fördelning av egendom på lotter skall makarnas gemensamma bostad tillfalla den make som bäst behöver bostaden, vid denna bedömning tas exempelvis i beaktande hos vem eventuella barn kommer att bo om boendet inte delas lika mellan makarna.

Underhåll vid skilsmässa Går igenom en skilsmässa nu, kan jag kräva min man att han betalar underhåll till mig under betänketiden (inga gemensamma barn)? Ett äktenskaps förord finns (att hans uppsparade pension och hans bilar förblir hans), med tillägg om att det inte gäller vid otrohet, och att under tiden vi är gifta är all inkomst gemensam. Vi har knappt pratat om någonting och jag börjar mer och mer inse att vi nästan aldrig gjort det.


När jag tog upp att vi skulle skiljas stack han iväg, skrev ett hatiskt mejl och var borta hela dagarna och kom hem sent på kvällen. Det ar precis sana har fall som gor det sa viktigt for kvinnor att skaffa sina egna pensionsforsakringar och inte lita pa att mannen kommer att ta hand om henne nar hon blir gammal. Den nya feminismen ar att vara ekonomiskt oberoende. Efter en skilsmässa gäller inte dessa regler längre. Varje make ska då svara för sin egen försörjning (Äktenskapsbalken kap. § st.


1). Det går ofta att läsa i kvällspressen om makar i USA som tvingas betala ut stora underhållsbidrag till den andra maken efter en skilsmässa. Så fungerar det inte i Sverige.


Vid bodelningen gäller principen att den som bäst behöver bostaden och andra gemensamma tillgångar ska få dem. Oftast är det den som barnet bor mest hos. En bostad kan vara värd mycket pengar och den som får överta den måste ersätta den andra ekonomiskt.


En hyresrätt anses inte ha något ekonomiskt värde. Många känner inte till att vissa pensioner skall ingå i bodelningen vid skilsmässa. Först vid bodelningen blir det klart att den ena parten ofta har en betydligt större pension och ofta även ett privat pensionssparande eller tjänstepension.


Vad säger äktenskapsbalken? Enligt äktenskapsbalkens bestämmelser skall sådana rättigheter. Ovanstående utläggning är naturligtvis bara en kort inblick i hur en bodelning vid skilsmässa går till.


Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument. På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg