onsdag 17 januari 2018

Avtala bort sambolagen bostadsrätt

Bonava bygger hållbara hem och levande platser. Se bostadsrätter till salu här. Bonava är en ledande bostadsutvecklare i norra Europa. Inredning som sätter känslan.


Läs om nya inredningstrender! Search relevant with informationvine.

Det går att avtala bort sambolagen med samboavtal. Det är inte alltid som sambolagen framstår som helt rättvis. Om en part ensam bekostar en större del av samboegendomen kan det förstås framstå som ologiskt att båda parterna har lika mycket rätt till dessa egendomar.


Om du och din pojkvän inte vill att sambolagen ska gälla vid en eventuell separation kan ni avtala bort den. Det framgår av § sambolagen här. Det som juridiskt sker när två sambor avtalar bort sambolagen är att egendom som omfattas av sambolagen förlorar sin egenskap som samboegendom. Sambolagen och att skriva samboavtal.


Mellan sambor gäller sambolagen.

Denna lag kan dock avtalas bort och samboavtal upprättas mellan samborna om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. Man kan bestämma att sambolagens regler inte ska gälla. Då gör man det i ett samboavtal. Det kan till exempel handla om att den personen får vårdnaden om barnen. Personen som behåller bostaden måste dock betala hela bostadens värde till den andra.


Det innebär att du som betalat större delen av den gemensamma bostaden kommer förlora pengar den dag samboförhållandet upphör. Men sambolagen är dispositiv det innebär att du kan avtala bort den igenom att skriva ett samboavtal. Enligt sambolagens huvudregel ska all samboegendom delas lika vid en separation. Avtala bort sambolagen med samboavtal. Jag lever i ett samboskap sedan år men har hela tiden varit skriven på en annan adress.


Vi har ett barn ihop och delar löpande kostnader för bohaget, en bostadsrätt som sambo äger. Jag har medtagit privata värdesaker till hemmet samt har vi gemensamt köpt några möbler. Det är förstås inte alltid självklart och helt rättvist i hur man löser detta. Allra enklast blir det förstås om båda parterna i samboskapet betalar lika mycket när man köper en bostad tillsammans. Går det undvika sambolagens bodelningsregler, d. I ett sådant avtal regleras om någon egendom, och sådana fall vilken, som ska bodelas vid en separation.


Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren.

Det som räknas som samboegendom är: gemensam bosta gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda. Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här. Skuldebrevet är ett dokument som reglerar en skuld mellan den som har lånat ut pengar och den som har lånat pengar. Anledningen till att det inte räcker med att skriva ett samboavtal för hur bostaden ska fördelas är att det enligt sambolagen inte är lagligt att avtala om omfördelningar i framtiden. I ett samboavtal kan sambor avtala om att sambolagens bestämmelser om bodelning inte ska gälla mellan dem.


Ett samboavtal kan innebära att all egendom undantas från bodelning. Effekten blir helt enkelt att den sambo som äger respektive tillgång behåller sina saker vid en bodelning. Det måste vara skriftligt, men det behöver inte bevittnas och inte registreras hos någon myndighet. Det kan exempelvis röra sig om en bostadsrätt som den ena sambon bekostat eller något annat specifikt som någon av samborna inte vill skall omfattas av bodelningsreglerna.


Lagstiftarens syfte med samboavtalet är att ge samborna möjlighet att avtala bort bodelningsreglerna i sambolagen. Avtalet bör kompletteras av en förteckning över vem som äger. Att bostad och bohag är bodelningsbara betyder att var.


Sådana avtal finns under fliken blanketter. Motsvarande gäller även om ni köper olika andelar i bostaden, t ex om ena parten står för och den andra för på kontraktet. I samboavtalet avtalar man i princip bara bort sambolagens regler om bodelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg