tisdag 30 oktober 2018

Måste man göra bodelning sambo

Om en av samborna önskar göra en bodelning måste den andre sambon gå med på det och får inte vägra eller försvåra. En bodelning måste begäras inom ett år efter att samboförhållandet har upphört. Om man inte kan komma överens kan en bodelningsförrättare utses. Efter separation av äktenskap ska man alltid göra en bodelning – efter avslutat samboskap gör man bara en bodelning om någon av parterna kräver det.


Bodelning inom äktenskap.

Nej, det finns inget lagkrav på att sambor måste bodela. För att undvika problem i framtiden är det bra att bodela så snart som möjligt efter det att man flyttat isär. Skyldighet att göra bodelning. Utgångspunkten är att makarna i samband med en äktenskapsskillnad är skyldiga att göra en bodelning och denna ska göras gemensamt av makarna.


Måste vi göra en bodelning när vi separerar? Att upprätta ett bodelningsavtal är inget krav, men det är i de allra flesta lägen bra att få det gjort. Fördelen med att upprätta ett bodelningsavtal är att man upplöser de ekonomiska förehavandena man har haft och kan sedan gå vidare i livet på varsitt håll.

Skulle du däremot sälja din bostad och köpa en ny med avsikten att ni ska bo där gemensamt kommer den att anses vara förvärvad för gemensam användning och ingå i en bodelning. För att din framtida sambo ska kunna göra anspråk på din nuvarande bostad krävs det att hon blir delägare, t. Det finns som sagt inget krav på att sambor måste göra en formell bodelning. Den sambo som vill att paret ska genomföra en bodelning måste alltså begära det. Om du fått i uppdrag att som god man bevaka huvudmannens rätt vid en bodelning , är det alltså mycket viktigt att du – om det är i huvudmannens intresse – begär bodelning.


Normalt sett görs en bodelning efter skilsmässan men det är inget måste. Det är frivilligt att göra en bodelning men något jag absolut rekommenderar att ni gör. Fördelen med att göra en bodelning är att du kan vara säker på att din före detta make inte begär bodelning i framtiden eftersom ni redan reglerat egendomsförhållandena mellan er.


Rätten att begära bodelning kvarstår i flera år efter en skilsmässa. Om man bara har enskild egendom och ingen vill ta över en bostad från den andra behöver man inte göra en bodelning. Om man däremot har saker som ska delas och bestämmer sig för att inte dela på något ska man ändå göra ett bodelningsavtal där man talar om detta.


Men vis av erfarenhet (är mitt uppe i en urjävlig bodelning m advokat, värderingar kors och tvärs, besiktningsmän mm mm) så kan det nog vara värt att iaf kosta på juristhjälp så alla dokument blir korrekta. För att räknas som sambo ska man bo med sin partner stadigvarande, befinna sig i ett parförhållande och ha gemensamt hushåll. Hur fungerar sambolagen?


Du tar då över huset genom bodelning och inte genom försäljning.

Sambolagen styr vad du har rätt till om du och din partner separerar. Om utköpet sker i samband med en bodelning medför utköpet ingen skattskyldighet eftersom förvärv genom bodelning är skattefria. För att veta hur mycket du måste lösa ut din ex- sambo med måste ni göra en värdering av huset.


Vid ett dödsfall i en sambo -relation gör man en bodelning om den kvarvarande sambon begär att det skall ske, om inte sambolagen har avtalats bort i ett tidigare skede. Sambor kan också avtala om att en bodelning inte skall förrättas. Man kan även skriva avtal om att viss egendom inte ska ingå i en eventuell bodelning. I själva bodelningen gör man nämligen endast en ägaröverföring, egendomen är fortfarande giftorättsgods och ska ingå i en framtida bodelning. Upprättar ni inget äktenskapsförord kommer all egendom således ingå i en eventuell framtida bodelning.


Vill ni undvika detta måste alltså ett äktenskapsförord upprättas. Nej, man behöver inte ta hjälp av en begravnings- eller juristbyrå! Det finns inget krav att man använder jurist, utan man kan absolut göra bouppteckningen själv!


Anledningen till att många tror att man inte kan göra själv är att man till mötet måste utse två förrättningsmän. Detta kan låta avancerat, men det är det inte! Om det finns fast egendom eller tomträtt i dödsboet går det inte att göra någon dödsboanmälan.


Då måste en bouppteckning göras. Måste man göra en bouppteckning? Om den avlidne i stället var sambo görs en.


Därefter ska själva bouppteckningshandlingen skickas in till Skatteverket för registrering senast en månad efter förrättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg