tisdag 16 oktober 2018

Olika preventivmedel

Alltid fri frakt hem till dörren. Preventivmedel – skydd mot graviditet. Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel.


Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar.

Du och den eller de som du har sex med delar på ansvaret för att skydda er mot graviditet. Här finner du information om olika sorters preventivmedel och svar på frågor kring hur man har säkrare sex. Ibland kan det vara svårt att navigera bland alla val. Dessutom är det många alternativ som kanske inte nämns eller lyfts i samtalet med rådgivaren.


Vilket preventivmedel passar dig? Här finns ett webbaserat test med sju frågor som hjälper dig att välja preventivmedel ! Som du kan se så finns det många olika preventivmedel som du kan välja mellan.

Ditt beslut att välja ett särskilt preventivmedel över en annan kan påverkas av den metod som används eller appliceras, oavsett om en operation är inblandad eller om du har några speciella intoleranser. Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter. Valet av olika produkter och metoder handlar många gånger om vilken livssituation man befinner sig i. Alla är olika och just därför behöver du välja det alternativ som passar ditt liv, vardag, behov och krav.


Kondom är det enda preventivmedel som också skyddar mot könssjukdomar, vilket är väldigt nämnvärt. Pessar: Pessar är en liten plasthätta som sätts över livmodertappen med spermiehämmande medel på. Olika kombinationer och hormondoser.


Alla kombinerade p-piller i Sverige innehåller etinylöstradiol som östrogendel. Flera olika gestagener förekommer, vilket gör att preparaten kan skilja sig åt i effekt och biverkningar. En del har starkare östrogeneffekt, andra starkare gestageneffekt och passar därmed olika individer. Till preventivmedlen kan räknas också naturliga preventivmetoder, såsom att avstå från samlag då befruktning skulle vara mest sannolikt, och sterilisering. Några vanliga preventivmedel är kondom, p-piller och spiral.


Vad betyder preventivmedel ? Med preventivmedel menas helt enkelt olika metoder, föremål och läkemedel som skyddar dig från att bli gravid och smittas av könssjukdomar. P-piller, p-plåster och p-ring är preventivmedel som innehåller två olika hormoner.

P står för prevention, som betyder skyddande. Här hittar du material som kan relateras till användningen av olika preventivmedel förr och idag. Hormonella preventivmedel baseras på de två hormonerna gestagen (syntetiskt tillverkad hormon som har en kemisk struktur av samma typ som progesteron (gulkroppshormon)) och östrogen. Effektivitet ska inte blandas ihop med en preventivmetods säkerhet, vilket beskriver dess risker och biverkningar.


Att veta skillnaden mellan de olika preventivmedlen kan hjälpa dig att hitta det som passar bäst för just dig. Hos oss kan du genomgå en online konsultation så vi kan hjälpa dig hitta det preventivmedel som passar bäst för just dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg