fredag 26 oktober 2018

De fem kärleksspråken

De fem kärleksspråken

Fem sätt att visa kärlek på. Psykologen Gary Chapman har identifierat de vanligaste sätten vi visar vår kärlek på. Lär dig ditt språk (och din partners!) för att bättre kunna visa er kärlek till varandra!


Jag har valt att utöka det till sju. Det innehåller frågor och skall inte ta mer än - minuter. Kom in och se andra utgåvor eller andra böcker av samma författare. Vad älskar du att din partner gör för dig? De fem kärleksspråken.


Ja, vi är olika när det kommer till vilken typ av uppskattning vi vill ha och många gånger ger vi till vår partner det vi själva helst vill ha. Snabbguide i de fem kärleksspråken. Varpå han såg att det fanns fem olika sätt att uttrycka kärlek, ­något som ofta ledde till missförstånd i relationer.


De fem kärleksspråken

Om ett barn ska känna sig älskat måste vi därför tala barnets speciella kärleksspråk. De olika kärleksspråken. Ofta var den andra partnern helt oförstående – de visade ju jättemycket kärlek! Det Chapman kom på var att vi människor uppfattar kärlek på olika sätt, det vill säga, det finns olika ”språk” för att visa kärlek och alla har lättare att förstå vissa av dessa språk. Allt för att båda vår kärlekstankar ska hållas fyllda.


Du brukar även visa att du tycker om någon genom att ge någon form av fysisk beröring. De är snarare övertygade om att de förtjänar denna särbehandling genom att bara vara sig själva. En av empaternas fina egenskap är att de alltid gör allt för att deras partner ska känna sig älskad. Det innebär att de oftast prioriterar sin partners behov, utan att ta hänsyn till sina egna önskemål. Nu har du läst om de fem kärleksspråken.


Undrar du vilket språk du själv har? Här är språktestet som ger dig svar! Gör så här: Här nedan får du olika påståenden. Läs dem och välj alla påståenden som verkligen stämmer in på dig.


När ett påståendet stämmer, anteckna siffran som står före det någonstans. Vi behöver alltså ta emot kärlek för att tanken ska bli full, vi ska må bra och kunna orka finnas till för andra. Enligt Chapman finns det fem ”språk”, ”kärleksspråk”. Man kan tänka sig fem vattenledningar in till tanken och som den kan fyllas genom.


Men det visar sig att de gäller i alla relationer, även på arbetsplatsen – gentemot kollegor och kunder. Men där kallas de för de fem uppskattningsspråken. Han menar att det finnas fem olika kärleksspråk.


Kärleksspråken gäller i alla relationer. För det mesta visar vi kärlek på samma sätt som vi vill få kärlek, säger Mikael. Beröring är ett av språken, men då de flesta har två språk som de primärt kommunicerar med är det kanske inte så konstigt att alla inte är helt nöjda med sin partners förmåga att visa fysisk ömhet bland folk. Anledningen kan då vara att de ger kärlek men på sitt eget kärleksspråk och inte på partners kärleksspråk. De tolkar därför inte varandras handlingar som kärlek.


Idag går jag igenom just de här kärleksspråken. De är nog ett av de viktigaste delarna i en relation jag har lärt mig. Väldigt nyttigt att veta för alla sorters.


Du är nu inloggad på Dagen. Om du vill ändra adress eller byta lösenord gör du det på Min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg