måndag 22 oktober 2018

Måste bodelning registreras

Om ni gör en bodelning för att ni skiljer er ska ni aldrig anmäla det till Skatteverket. Bodelningsavtalet kan ni däremot registrera om ni vill. Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet måste ni först anmäla det till Skatteverket.


Anmälan måste nämligen registreras av Skatteverket för att bli giltig. Måste man göra en bodelning ?

När ska man göra en bodelning ? Vilken tidpunkt bestämmer vilken egendom som ska ingå i bodelningen ? Kan man göra en bodelning som avser endast viss egendom? Om ni vill bodela under äktenskapet måste ni anmäla till Skatteverket att ni tänker göra en bodelning innan ni kan skriva bodelningshandlingen. Gör så här för att anmäla bodelningen : Skriv en anmälan till Skatteverket om att ni vill bodela under äktenskapet.


Det finns ingen särskild blankett för det. Vidare bör man registrera bodelningshandlingen om man vill att bodelningen ska bli giltig gentemot ens borgenärer.

När Skatteverket kungör bodelningshandlingen finns nämligen en tidsfrist som ger borgenärer chansen att begära att bodelningen återgår. Om inga invändningar inkommer blir bodelningen officiellt giltig. För att bodelning ska kunna göras efter ett samboförhållande så måste den av er som vill göra en bodelning meddela den andre det inom ett år från det att förhållandet upphörde. Annars finns det ingen rätt till bodelning och tingsrätten kan då inte utse bodelningsförrättare.


Ni kan efter genomförd bodelning registrera den hos Skatteverket. Görs bodelningen i samband med skilsmässa är det frivilligt att registrera bodelningen hos Skatteverket. Om bodelningen görs inom äktenskapet måste den registreras hos Skatteverket.


Ett skriftligt bodelningsavtal måste göras vid en bodelning för att bodelningen ska vara giltig, men det finns inget krav på att bodelningsavtalet ska registreras. Det är dock möjligt att registrera bodelningsavtalet hos Skatteverket (äktenskapsregistret) om man vill. Vid skilsmässa är det ansökan som registreras hos tingsrätten men ej bodelningen. MÅSTE vi skicka in något papper på bodelningen , vilken typ av papper och ska det vara någon advokat med som skriver under? Vi vill lösa det hela så smidigt och smärtfritt som möjligt, och vi är ju överens.


Den måste inte registreras någonstans men bör göras skriftligen, så att det går att visa i efterhand vad som avtalats. En bodelning kan bara slutföras om ni är överens. Det går att skriva flera äktenskapsförord under ert giftermål.

För att det ska gälla måste det vara skriftligt och registreras hos Skatteverket. Sharon Lavie rekommenderar dig att skriva ett. Om man vill göra en bodelning under äktenskapet måste detta anmälas till Skatteverket i förväg. Det går också bra att registrera själva bodelningshandlingen om ni redan är överens om hur förhållandena i bodelningen ska se ut. Gifta par kan också genomföra en bodelning utan att skiljas.


Detta kallas för ” bodelning under bestående äktenskap”. Väljer makarna att göra detta ska bodelningen anmälas till Skatteverket, som även kan registrera själva bodelningsavtalet. Men en bodelning ska man skriva så det inte blir något bråk eller missförstånd i framtiden.


Jag tänker mig att banken kan kräva någon slags bodelningsavtal om det är som i ts fall, nämligen att ena parten ska ta över lånet på huset. Då måste en bouppteckning göras. Dagen då makarna ansöker om äktenskapsskillnad är brytdagen och det är från den dagen som värdering av tillgångar och skulder kommer att ske. Om den avlidne i stället var sambo görs en bodelning om den efterlevande sambon begär det. När bouppteckningen och den eventuella bodelningen är klar, så ska den dödas bank flytta över pengar till den eller de som ska ärva.


Den person som har tillgång till kontona ansvarar för att arvet betalas ut. När du kontaktar banken behöver du ha arvskifteshandlingen som visar vem som ska ha pengar. Kan låntagare inte uppvisa ett bodelningsavtal där det framkommer att bodelningen är förrättad och att den tidigare maken förklarar sig nöjd med bodelningen och inte har ytterligare krav, måste tidigare make vidtalas för att ge sitt samtycke till lånet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg