fredag 12 oktober 2018

Edith södergran dikt

Avskriven för hand från en förlaga som är utgiven av Wahlström. Hon hann sammanlagt med att ge ut fyra diktsamlingar. Eftersom hon dog så ung, endast år gammal, hann hon inte uppleva den uppskattning och berömmelse hennes poesi senare vann runtom i världen. Utöver dessa publicerade hon insändare och inlägg i den ganska hätska debatten om hennes böcker. Vierge Moderne är ett exempel på en dikt på det temat.


En kvinna som skrev underbara tankevärda dikter. Ta reda på vilken epok hon levde under, fördjupa mig mer i den och sedan diskutera om hon skrev utifrån hur samhället var då. Jag vet inte varför jag fick sådan lust efter Edith att jag gick och betalade överpris på Akademibokhandeln för hennes samlade i pocket. Hennes trotsiga livskänsla och den lidelsefulla elden i dikterna fortsätter oupphörligt att fängsla nya generationer.


Tidigare har jag läst kanske halva, men inte blivit så förtjust. Prenumerera gärna för fler dikter. Under skolåren skrev hon traditionella dikter på olika språk, mest på tyska.


Edith södergran dikt

Fotnot: Expressen bad 1personer att lista de tre bästa dikterna på svenska språket. De röstande har fått rangordna sina favoriter. Ettorna har fått poäng, tvåorna och treorna poäng.


Poängsumman inom parentes. För några år sedan läste jag hennes samlade verk och fick stor respekt för henne som diktare. Hon anlitas ofta som uppläsare och recitatör av lyrik och melodramer och samarbetar gärna med olika orkestrar och musiker. De tonsatta dikterna i Dagen Svalnar är komponerade av Gunnar Edander och Rune Andersson och arrangerade av David Härenstam. I skolan hade hon inte många vänner men i hennes umgänge, fanns det måna med en internationella nationaliteter som gjorde att hon snabbt fick en bra bild av hur världen var utanför Ryssland.


Edith södergran dikt

Jag kommer att dela upp och analysera dem, i den mån det är möjligt, strof för strof och sist med en sammanfattande analys om hela dikten. Att min diktning är poesi kan ingen förneka, att det är vers vill jag inte påstå. Jag har försökt bringa vissa motsträviga dikter under en rytm och därvid kommit underfund med att jag besitter ordets och bildens makt endast under full frihet, d. Mina dikter äro att taga som vårdslösa handteckningar. Södergranska i dikterna. Hon var en finlandssvensk poet.


Hon är också den som man forskat mest omkring, men under hennes livstid var det nästan ingen utanför den lilla finlandssvenska modernist­kretsen som uppskattade henne. I den självbiografiska och. Livet är det centrala motivet som hela dikten handlar om, hur man tänker kring livet och vad man som egen person tycker att meningen med livet är. Edith beskriver livet på ett väldigt besviket och sorgset sett, där hon ser på livet som väldigt meningslöst.


Karelska näsets Kurt Cobain. Visst, intressanta dikter , men störande personkult runt poeten. Tranströmer-varning på henne, oberörbar. Alla får nåt andlöst i blicken när namnet nämns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg