torsdag 25 oktober 2018

Schizofreni orsaker

Vid en psykos upplever du verkligheten annorlunda, och har vanföreställningar eller hallucinationer. Med tidig behandling och stöd kan du ofta återhämta dig och få en fungerande vardag. De här orsakerna kan vara: Familjehistoria, det vill säga förekomst av schizofreni i släkten – risken att utveckla schizofreni är något större än genomsnittet om en nära anhörig har sjukdomen.


Varför drabbas man av schizofreni ? Orsaken till schizofreni är okän men ärftliga faktorer är betydande. Risken att man någon gång under sin livstid utvecklar schizofreni är cirka en procent.

Om en mor- eller farförälder har sjukdomen ökar risken till tre procent. Det är fortfarande oklart vad som orsakar de vanföreställningar som utmärker en psykos. Men forskarna har hittat en rad riskgener för schizofreni som de hoppas kan ge ledtrådar till orsaker och nya botemedel. Orsakerna till paranoid schizofreni är fortfarande inte helt förklarade och förklaringarna är ofta motsägelsefulla. Som sen vinter eller tidig vår i vissa områden.


Den som har schizofreni kan få hörselhallucinationer, vanföreställningar och förändrad verklighetsuppfattning. Schizofrenibegreppet är mer välavgränsat än psykosbegreppet. Man vet dock att den största riskfaktorn är ärftlighet.


I dagsläget har man ingen entydig förklaring till orsakerna bakom schizofreni.

Vad man däremot kan peka på är ett flertal riskfaktorer som innefattar både ärftlighet och miljö. Riskfaktorerna varierar från person till person och kan även samverka med varandra och sjukdomsbilden blir därför mycket individuell. Såväl dessa som funktionell schizofreni (icke-organisk eller egentlig schizofreni ) förklaras allmänt med stress - sårbarhetsmodellen, vilket innebär att sjukdomsutbrott både har psykiska och biologiska orsaker. Drogmissbruk kan vara ett problem och den berörda kan få andra lindrigare psykiatriska sjukdomar som ångest, depression och sömnlöshet.


Man har också sett att det är lite vanligare med självmord bland personer med schizofreni. Den mest framträdande teorin om schizofreni och dess orsaker har varit dopaminteorin de senaste 40-åren. Teorin har dock reviderats flera gånger sedan den presenterades för första gången. Men sanningen är att vi faktiskt inte vet den verkliga orsaken till att vissa får schizofreni. Vad vi däremot vet är att schizofreni är en besvärlig sjukdom som avsevärt försvårar livet inte bara för dem som har sjukdomen utan också för anhöriga och vänner.


För att undersöka om schizofreni och bipolär sjukdom har gemensamma orsaker har nu svenska forskare analyserat registerdata från miljoner familjer. I studien ingår 39patienter med schizofreni och 44patienter med bipolär sjukdom, samt släktingar till dessa. Personer med schizofreni kan få svårt att vara uppmärksamma och bearbeta information under beslutstagandet.


De kan även ha svårt att använda ny information omedelbart efter att de lärt sig den. Forskare har ännu inte lyckats ta reda på vad sm orsakar dessa brister. Orsaker till kognitiva brister vid schizofreni. Vi hop-pas att våra riktlinjer ska vara ett betydelsefullt komplement till dessa.


Människor med schizofreni representerar på många sätt en kärngrupp inom psykiatrin. Sjukdomen innebär perioder av symtom som vanföreställningar, hallucinationer och inåtvändhet. Sjukdomarna visar sig oftast för första gången i tidig vuxenålder men kan komma redan i tonåren – hos män vid 18–år och hos kvinnor något senare, vid 25–år.

Utredningar visar istället att schizofreni orsakas av både arv och miljö. Det finns ingen enskild orsak till schizofreni. Forskning visar att man utan någon ärftlig belastning har ungefär procents risk att man blir schizofren. Har man en förälder med schizofreni ökar risken till att själv få schizofreni med cirka procent.


Läkemedel kan lindra symtomen, men tar inte bort orsaken till psykosen. Det är viktigt att du så snart som möjligt får sova ordentligt, om du nyligen har insjuknat i en psykos. Du kan även få behandling med läkemedel mot sömnsvårigheter, ångestdämpande läkemedel och antidepressiva läkemedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg