måndag 27 november 2017

Lösningsfokuserade frågor

Flickan kanske berättar att hon gjorde som hon tänkt och att det funkade bra eller så berättar hon att det inte alls blev som hon hoppats. I det senare fallet börjar den vuxnes arbete då oförst empatiskt lyssnade och därefter (om barnet vill) lösningsfokuserade frågor. Att ta ett tanke- språng till hur det ser ut efter målet är uppnått och utforska hur det ser ut då, leder ofta till nya insikter om hur man kan ta sig dit. Klienterna är mer villiga att försöka svara på dina svåra frågor om de vet varifrån dina frågor kommer och förstår varför det är bra att tänka på svar kring dina lösningsfokuserade frågor. Vilka arbetsuppgifter motiveras du mest av?


Upplever du att du har tillräcklig kompetens för att utföra dina arbetsuppgifter?

Vad motiveras du minst av? Olika typer av frågor Det finns olika typer av intervjufrågor som du kan förvänta dig att få under anställningsintervjun. Att bekanta dig med olika typer av frågor hjälper dig att förstå vad intervjuaren är ute efter.


Lösningsfokuserad coaching. Fråga mig och jag skall förstå. Förslag på frågor att ta upp i medarbetarsamtalet DatuChef: Medarbetare: Medarbetaren har sedan tidigare genomfört medarbetarsamtal: Ja Nej Om ja, när och med vilken chef: Verksamhetens visioner och mål 1. Hur upplever du vår verksamhets visioner och mål?


Känner du att vår enhet arbetar i linje med dessa?

Här kommer listan på 1frågor från Zandras blogg :) Lång, men ändå ganska roliga frågor … 1. Laminera och klipp isär frågorna och sätt på din nyckelknippa. Sedan kan du använda de lösningsfokuserade frågorna när konflikter uppstår i din elevgrupp. De lösningsfokuserade frågorna (se bild ovan och till höger) ska hjälpa den vi samtalar med att hjälpa sig själv. Samtal om svåra frågor.


Vi får många frågor från arrangörer av bra och viktiga evenemang, som vill att vi ska använda våra kanaler för att marknadsföra dessa. Vi vill att det som postas i våra sociala kanaler ska ha en direkt koppling till vår egen verksamhet. Ett antal tekniker kan vara användbara för att stödja en lösningsfokuserad samtalsmetodik.


Genom att använda öppna frågor får medarbetaren möjlighet att utveckla sina ståndpunkter och ”vidga perspektivet” på frågeställningen. Vi kan få en bättre bild av. De befästande frågorna är en kategori av lösningsfokuserade frågor som (1) befäster och utvecklar kunskaper, färdigheter och erfarenheter (2) innehåller en inbyggd komplimang. Ett påstående om hur jag ser den andre personen.


SFLK är en förening för alla som använder lösningsfokuserad praxis. Genom att ställa lösningsfokuserade frågor och genom att samtala om vad som fungerar bra samt ha fokus på framtiden får deltagarna möjlighet till att berätta positiva berättelser som kan leda till kreativitet, framåtanda och att deltagarna uppskattar sina egna idéer. Många gånger fastnar arbetsgrupper i samtal som är problemfokuserade. Exempel på sådana frågor kan vara: ”Hur är det möjligt att fortsätta att spela bra?


Tusen frågor - Ett nummer är en telefontjänst som ger dig samtalsstöd för problem i vardagen som på sikt skulle kunna påverka din hälsa och arbetsförmåga.

Nu är det dags att hitta positiva, lösningsfokuserade frågor ! Om du lyckas här kommer de som är med på mötet att bli ambassadörer för din sak och ta med sig det du sagt till fikarummet och till vänner och bekanta utanför jobbet. Här hittar du lösningsfokuserade verktyg och smarta råd om hur du på ett effektivt sätt saktar ne lyssnar, spanar och ställer utvecklande frågor – och därmed får en organisation på tomgång att nå framgång. Lösningsfokuserade samtal mellan lärare och föräldrar är ofta effektiva.


Det är därför du ska läsa den här boken. Försök att få alla inblandade att dela med sig av sin bild av situationen. För lärare kan det ge nya perspektiv och tankar att ställa frågor soHur tycker du att ditt barn mår och fungerar? Hur går det med läxläsningen? De med tidigare erfarenhet skall ha utvecklat sin repertoar av sätt att utifrån klienters svar ställa frågor som inviterar till.


Lösningsinriktad coaching är en specifik samtalsform där den coachade själv blir aktiv och använder sig av sina egna förmågor. Detta sker genom att coachen ställer specifika, kraftfulla och tankeväckande frågor som hjälper den coachade att stärka sig själv och hitta lösningar och idéer om hur man kan gå tillväga. Pedagogiska reflektiva frågor kring det som är, var eller ska bli gjort.


Man bör ställa sig frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg