torsdag 16 november 2017

Konflikter mellan barn och föräldrar

Osämja, konflikter och dålig kommunikation mellan föräldrarna är alltså en stark riskfaktor för en ogynnsam social och känslomässig utveckling hos ett barn. Barn som inte har något eller ett mycket konfliktfyllt umgänge med den ena föräldern riskerar att påverkas negativt av detta. Råd om när det är en bra idé att be andra om hjälp för att hantera konflikter med barnen , och var man kan vända sig för att få stöd. Två föräldrar kan spelas ut mot varandra av tonåringen, och så bråkar även de vuxna med varandra.


Det är inte i alla tonårsfamiljer som det blir så här, men i många. Som tonårsförälder ska man klara två saker samtidigt: Man ska skydda sitt barn och man ska hjälpa barnet att växa upp till en mogen och klok vuxen.

Läs även: Därför ska du inte skälla på bråkiga barn. Det uppstår lätt konflikter mellan föräldrar och barn. Allt från att de inte vill sova eller äta när de är små, till att de som tonåringar vägrar komma hem i tid. Tämligen fast förankrad kunskap visar att osämja, konflikter och dålig kommunikation mellan föräldrarna är en stark riskfaktor för en ogynnsam social och känslomässig utveckling hos ett barn.


Amal var år gammal. Hon var familjens äldsta dotter och har fyra yngre syskon. Hennes pappa arbetade på restaurang och mamman hade hela tiden varit hemma med barnen. När föräldrarna bråkar om barnet kan barnet uppleva att det måste agera budbärare mellan föräldrarna och ta ansvar för att försöka lindra bråken och göra respektive förälder glad.


Detta kan leda till att barnet lägger sina egna känslor och behov åt sidan då barnet märker att dess känslor inte riktigt får plats i familjen.

Mötet mellan förälder och förskolepersonal För att ett barn ska trivas och känna sig trygg på förskolan är det viktigt att föräldrar och förskolepersonal har en bra relation. Var inte rädda för att tala med och lyssna på varandra. Ju mer information som utväxlas desto enklare blir det att lösa eventuella problem.


Patric är en stolt pappa till två underbara barn och har arbetat med barn och ungdomar i över år. I sin debutbok har Patric samlat upp mycket av den erfarenhet och pedagogik som har har lärt sig och använd under alla år han har arbetat med och uppfostrat barn. Konflikter mellan föräldrar och barn i hemmet Speciellt i tonåren kan det bli mycket tjafs och bråk i hemmet mellan barn och föräldrar. Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera dessa konflikter eftersom uppfostran är en viktig del som barnen tar med sig i livet. En tingsrättsdom gynnar inte alltid föräldrarnas samverkan framåt i barnens liv.


Hon kom till Finland som ettåring tillsammans med sina föräldrar. Arbetsmetoden Konflikt och försoning är ett samarbete mellan tingsrätt och familjerätt för att hjälpa föräldrar att hitta hållbara samförståndslösningar och ge verktyg för samarbete mellan föräldrarna. Ett tillvägagångssätt är att använda argument och beskriva varför det är bättre om barnet gör så i stället för si. Frågor och svar för dig som är förälder.


Ett vanligt skäl till varför konflikter uppkommer mellan barn och vuxna är ofta en olik syn på vad en aktivitet består i. Barn vars föräldrar separerar slutar att bo med båda sina föräldrar , och lämnar ofta även sitt tidigare hem. Separationen kan innebära att barnens ekonomiska levnadsstandard blir sämre, och i allmänhet vara en ovälkommen upplevelse präglad av konflikter mellan föräldrarna , av sorg och anpassning till den nya situationen – både för barnen och för deras föräldrar. Hur påverkar konflikter mellan separerade föräldrar föräldraskapet?


Vilka konsekvenser får detta för barnet ? Hur ser föräldrarna på den hjälp de och barnen fått i samband med konflikten ? Och trots att föräldrar ofta anstränger sig för att säga att de älskar barnet och skilja mellan barnet och beteendet (”jag älskar dig, men du måste nu gå till ditt rum i fem minuter för det du gjorde är oacceptabelt”), talar deras handlingar tydligare än deras ord.

Ett stort antal studier om familjer har visat det relativt självklara att konflikter mellan föräldrar påverkar barn negativt. Det finns också studier som har undersökt hur mycket barn påverkas av skilsmässor och ett återkommande resultat är att det inte är skilsmässan i sig, utan just konflikter innan, under och efter skilsmässan som har betydelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg