onsdag 22 november 2017

Första jobbet lön

Vi har expertkunskap kring de lagar och regler som rör din anställning. Beställ Taxeringskalendern idag med Fri Frakt och Snabb Leverans! Första jobbet Nu står du inför en rad nya uppgifter och utmaningar – så vad är viktigt att tänka på i början?


När det är dags att börja på sitt första riktiga jobb dyker det ofta upp frågor om vad som egentligen gäller kring lön , anställningsvillkor, förmåner mm. För dem som tog studenten i våras är det kanske dags för det första jobbet.

Många ungdomar är bara glada att de har fått ett jobb och vet kanske inte vad de går in i. Vilken lön vill du ha? Under denna gräns så tackar du nej till jobbet. Denna siffra ska vara den lön som du tänker är mest rimlig att landa på.


Att förhandla sin lön på först jobbet är svårt, väldigt svårt. Den första löneförhandlingen på en ny arbetsplats kommer dessutom vara grunden för alla framtida löneförhandlingar på samma arbetsplats. Lokala jobb är sådana arbeten som utförs i ditt område eller i din kommun.


För mer om lokala jobb kan ni även läsa vår guide till att hitta lokala jobb.

Har du däremot timlön, som jag hade på mitt första jobb för ett par år sedan, så får du lön i efterskott. Ex: Du börjar den 1;a Juni, jobbar hela månaden, ingen lön i Juni utan måste jobba i Juli fram till 25;e för att få lönen från Juni. Sen blev du sjuk under Juli så då regleras det på Augustilönen osv.


När man blivit erbjuden ett jobb blir de flesta glada över jobberbjudandet och vill kanske skriva på anställningsavtalet så fort som möjligt. Oavsett om det är ett första jobb eller om du byter jobb finns det saker som är viktiga att tänka på innan du skriver på ett anställningsavtal och börjar på jobbet. I den första löneförhandlingen trodde både jag och den lönesättande chefen att han hade mandat att lyfta lönerna.


Och när tjänsterna sedan utlystes var det meningen att det skulle gälla alla tjänster, men det stoppades också. Jag är månadsanställd och fick lön för 1-31:a mars nu den 27:e mars. Jag tycker att du ska ringa chefen och fråga så att du VET när och hur mycket pengar du kommer att få.


Hur ser arbetsmarknaden ut och vad blir min framtida lön ? Sök efter ett yrke eller via en yrkeskategori, till exempel projektledare eller inom IT-data. Du har läst länge för att bli lärare och nu är det dags att gå från student till världens viktigaste yrke. Självklart är du värd en riktigt bra lön. Här är våra bästa tips!


Eva Persson, Lärarförbundet, om hur du ska tänka när det är dags att begära lön för första gången. Med hjälp av vår lönestatistik kan du också få en bild av vad som är en marknadsmässig lön för den tjänst du söker, säger David Carlsson. Inför första jobbet är det lätt att stirra sig blind på lönen och glömma viktiga delar som överti tjänstepension, gruppförsäkring och rätten till årlig lönerevision.

Om det diskuteras lön redan vid första intervjutillfället är det aldrig fel att be om lite betänketid för att fundera över erbjudandet. Om intervjuaren frågar dig vad du tycker att jobbet kan vara värt, försök att vända på frågan och hör med dem vad det själva hade tänkt sig för spann. När du ska förhandla lön för ett nytt jobb är det viktigt att du skaffar dig en realistisk bild av vad en person med motsvarande arbetsuppgifter inom samma bransch tjänar. Siffror från kreditupplysningsföretaget UC, som TVtagit del av, visar dessutom att skillnaderna i 18–25-åringarnas löner ökat med hela procent på två år.


Julis lön får man när man jobbat hela juli måna alltså vid första utbetalningstillfälle efter juli månads slut som automatiskt blir i augusti nångång. Fick första lönen samma månad jag började och man kan ju säga att det blir ett litet förskott på dom sista dagarna i månaden. Jämfört med andra arbetsgivare är Sahlgrenskas rutiner åt det mer generösa hållet och i linje med hur Vårdförbundet vill att kollektivavtalet ska tolkas och hur det ska fungera - det vill säga att du som blir smittad av kräksjuka på jobbet ska få vara hemma med lön från första sjukdomsdagen och tills att du inte smittar längre. Då kan du begära att Skatteverket ändrar den skatt som din arbetsgivare drar från din lön varje månad.


Om du inte jämkar får du tillbaka det du har betalat för mycket först nästa år. Det kallas för jämkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg